logo F1online.sk

Wikipedia patrí medzi najčítanejšie médiá, odkázal Marko

Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 9. 2023

Formula 1 je súboj na ostrí noža, v ktorom musíte využiť všetky dostupné a povolené prostriedky, inak jednoducho prejdete cieľom na druhom mieste. Ak to znamená predstúpiť pred médiá a vyjadriť sa kontroverzne, tak to musíte vnímať ako nevyhnutnú súčasť hry. Otázka je, či po takých prostriedkoch musíte siahať, aj keď je vaša prehra neodvratná.

Je jasné, že Red Bull nepotrebuje na narážky Tota Wolffa či Lewisa Hamiltona odpovedať vôbec. Stačí ukázať na výsledkovú listinu a tým je povedané všetko. V Mercedese skrátka nemajú potrebné „náboje“, ktorými by mohli strieľať na Red Bull. Napriek tomu sa Wolff a Hamilton pokúsili pomerne neohrabane znehodnotiť rekordné zápisy stajne z Milton Keynes.

Prišla očakávaná reakcia a kritika dokonca aj zo strany britských expertov a bývalých pilotov. Keď Helmut Marko počul o slovách Tota Wolffa, podľa ktorého je rekord Maxa Verstappena „dobrý len pre Wikipediu, čo aj tak nikto nečíta“, mal na rozdiel od svojho soka všetky „náboje“ a mohol začať páliť.

„Wolffovi by niekto možno mohol povedať, že Wikipedia patrí medzi najčítanejšie médiá,“ prehlásil 80-ročný Rakúšan pre Servus TV.

Na to sa dá povedať len toľko, že je to pravda. V júli 2023 bola táto stránka siedmou najnavštevovanejšou na svete a pred Wikipediou nájdeme len Google, YouTube, Facebook, Instagram, Twitter a Baidu. Marko okrem toho pripomenul, že aj keď sa všetci športovci tvária, že na rekordoch a štatistikách nezáleží, opak je pravdou.

„Desiate víťazstvo v rade pre Maxa znamená veľa. S každým rekordom prichádza viac motivácie, takže to nie je bezvýznamné. Sme spokojní a radi si so sebou vezmeme všetky tieto rekordy,“ povedal Marko, ktorý, podobne ako Verstappen, vidí za prehláseniami Mercedesu prostú žiarlivosť.

„To je rozdiel medzi nami a nimi. My sa pozeráme na vlastný tím a chceme podať čo najlepší výkon. Pozeráme sa len na seba a nepotrebujeme si vymýšľať všetky tie historky ako oni. Ak pre nás Mercedes nie je vážnym súperom, nestaráme sa o nich,“ dodal Marko.