logo F1online.sk

Norris sa vytrápil za Albonom: Klobúk dolu pred Alexom

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2023

Ak vaše auto nie je dostatočne rýchle na rovinkách, môžete sa aj rozkrájať a súpera nepredbehnete. Môžete sa ho snažiť dostať pod tlak, o čo sa v nedeľu pokúšal aj Lando Norris, no niekedy to nestačí. Preniknúť cez Alexa Albona bolo pre McLaren priam nemožné a zároveň dosť frustrujúce.

Mladý Brit v službách McLarenu však po pretekoch zhodnotil, že očakával ešte horší výsledok ako ôsme miesto. Už vopred sa pripravoval na to, že Veľká cena Talianska bude len pokusom o minimalizáciu škôd.

Tie boli napáchané už pri vývoji monopostu, ktorý má príliš veľký odpor na to, aby mohol konkurovať “štíhlemu” Williamsu FW45. Preto sa celú druhú polovicu pretekov za ním doslova trápil. Inžinier Alexa Albona dokonca vo vysielačke žartoval: “Norrisa si asi môžeme pripísať na zoznam ľudí, ktorí nenávidia pohľad na naše zadné krídlo.”

Lando Norris najskôr poskytol rozhovor Willovi Buxtonovi z F1 TV. Uprostred vety sa z ničoho nič s mikrofónom v ruke objavil Alex Albon, na ktorého sa Norris otočil: “Vypadni, ja ťa tu nechcem!” vyhlásil žartujúc.

“Bolo to zábavné. Nemal som dosť dobrú rýchlosť, aby som sa dostal cez Alexa. Viackrát som to však skúšal. Jazdil dobre a nespravil žiadne chyby, takže klobúk dolu,” pochválil svojho dobrého kamaráta Lando Norris. “Keď ste však za niekým 35 alebo 40 kôl, ste frustrovaní.”

McLaren to skúšal a vždy s rovnakým výsledkom. “Stále sa opakoval ten istý scenár. Raz ste bližšie, potom odpadnete, zas sa priblížite… Ale klobúk dolu, zajazdil dobré preteky. Tak dlho nespraviť žiadnu chybu…”

Po katastrofálnych pretekoch v Belgicku je skvelé, že tím dokázal tak rýchlo zareagovať a na Monzu pripravil o poznanie konkurencieschopnejší balík. Inžinieri v továrni si za to zaslúžia pochvalu.

“Keby sme mali rovnaký balík ako v Spa, tak by sme neskončili na bodoch,” zamyslel sa Norris. “Pekne sme sa posunuli, no nebol to žiaden veľký upgrade. Len sme z auta odoberali nejaké veci a orezávali ich. V tíme odviedli dobrú robotu a spravili, čo mohli.”

“V Spa sme sa naozaj trápili, takže mať dobré preteky a dobrú rýchlosť je fajn. Nevieme len predbiehať, no Williams je na rovinkách najrýchlejší zo všetkých. Ak by to bolo hociktoré iné auto, mal by som šancu, ale tento Williams… Je to otravné,” zašomral si 23-ročný Angličan.

Boxový múrik McLarenu zažíval krušné chvíle ešte v jednej chvíli; keď sa Lando Norris a Oscar Piastri stretli na výjazde z boxov. Skúsenejšiemu jazdcovi papájových vyšiel undercut, ale v prvej zákrute predsa len došlo ku kontaktu.

“Asi bol len na studených gumách, takže jeho auto bolo nedotáčavé,” opisoval kolíziu, ktorú na pár desiatok sekúnd prešetrovali aj komisári. “Pokúsil som sa nechať mu dosť miesta, no v zrkadlách je to takmer nemožné vidieť.”

“Nechal som veľkú medzeru, ale tvrdé a studené pneumatiky nie sú dobrá kombinácia. Skrátka mi vrazil do zadného kolesa. Avšak, rešpektujeme sa. Nechávame si miesto. Bolo to nešťastné, ale nič sa nestalo, takže je to OK,” uzavrel Norris.

Súvisiace články