logo F1online.skF1online.sk

Alonsovi jedno nejde do hlavy: Ferrari je silné, no aj tak je v šampionáte za nami

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2023

Aston Martin v prvej časti sezóny pohrozil všetkým továrenským tímom s výnimkou Red Bullu, že ich v šampionáte zničí. Medzičasom mu však došiel dych a súperi začali silnieť. Fernando Alonso má v merku najmä Ferrari. Podľa neho je v dobrej forme, no nejde mu do hlavy, prečo nie je v šampionáte vyššie.

To sa už po VC Talianska môže zmeniť. Aston Martin má na konte 215 bodov, Ferrari len o štrnásť menej. Keďže jazdci Scuderie vyštartujú do pretekov z prvých dvoch radov, Fernando Alonso až desiaty a o Lanceovi Strollovi v tejto sezóne ani nechyrovať, Ferrari má veľkú šancu vydobyť si konštruktérske tretie miesto.

Práve Strollova nemohúcnosť môže za to, že Aston Martin má také chudobné konto. Keby získal čo i len polovicu bodov tímového kolegu, britská stajňa by bola stále na úrovni Mercedesu, nie 40 bodov za ním.

Aj preto sa Fernandovi Alonsovi poradie v tímovom hodnotení nezdá. “Ferrari je tento rok silné a aj tak sú stále za nami v konštruktérskom šampionáte. Je ťažké vysvetliť prečo,” dumal po sobotňajšej kvalifikácii. “V Bahrajne stáli v prvom rade, v Saudskej Arábii stáli v prvom rade, v Baku mali pole position…”

“Majú neskutočné auto a aj tu získali pole position, no stále sú za nami,” vyhlásil dvojnásobný šampión, ktorý sa počas svojej kariéry veľmi často pasoval do roly samuraja, ktorý je na všetko sám. Tentoraz však sám naozaj je. “Našou silnou stránkou je schopnosť zbierať body počas dobrých, ale aj zlých víkendov. Zdá sa, že tento víkend je pre nás zlý, takže sa sústredíme na to, aby sme v nedeľu získali maximum.”

Je tu šesť zákrut a samé rovinky, dá sa tu len pridávať…

Aston Martin takú katastrofálnu kvalifikáciu v tejto sezóne ešte nezažil. Podľa Alonsa je dôvod prostý; dlhé rovinky a nedostatok zákrut monopostu AMR23 skrátka nevyhovujú.

“Myslím, že charakteristiky okruhu nie sú veľmi prívetivé k nášmu autu. Z hľadiska aerodynamiky ide o trať, kde je dôležitá efektivita a odpor. Je tu len šesť zákrut, zvyšok sú rovinky, na ktorých sa ide naplno. Na tomto okruhu sa iné ani nedá robiť, len akcelerovať na rovinkách. Aj preto sme ešte nedokázali vyhodnotiť vylepšenia, ktoré sme priviezli do Zandvoortu,” vysvetľuje Fernando Alonso.

Španiel počas tretieho tréningu pobavil fanúšikov, keď ho inžinier informoval o premávke a pomalších autách za ním — vraj sú všetci za ním pomalí, teda v pomalom kole. Alonso vtedy žartovne poznamenal, že “v kvalifikácii budú nepríjemne prekvapení”, na čom sa inžinier zasmial.

Nepríjemne prekvapený bol však Alonso, môže sa zdať po kvalifikácii. “Vedeli sme, že to bude ťažký víkend a prvé dva tréningy nám to potvrdili. Predpovede na kvalifikáciu nás pasovali na deviatu až dvanástu priečku a sme presne v strede na desiatom mieste, takže nie sme prekvapení. V nedeľu nás čakajú ťažké preteky, no aj tak musíme získať nejaké body. Aj keď to bude náročné.”

Formulový matuzalem sa viac teší na nasledujúce okruhy v kalendári, ktoré budú Aston Martinu vyhovovať o poznanie viac. Dovtedy sa vraj treba inšpirovať Williamsom. “Nebol som spokojný s tým, že som bol na trati sám [bez zákrytu]. Ale keď som videl, že na deviate miesto sme stratili štyri alebo päť desatín, bolo mi jasné, že žiaden zákryt by nám nepomohol. Sme na pozícii, ktorú si zaslúžime.”

“Musíme pochopiť, ako naše auto zrýchliť na tomto type okruhu. Williams je jasným príkladom auta, ktoré je na takejto trati úžasné. Treba sa pozrieť na to, čo vieme zlepšiť,” odkázal.

Súvisiace články

Diskusia