logo F1online.skF1online.sk

Verstappen analyzuje Hamiltonove vyjadrenia. Vidí v nich závisť aj neschopnosť priznať si prehru

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2023

Na svete je ďalšia slovná prestrelka medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom. Súperi, ktorých rivalitu naplno rozdúchal ročník 2021, najnovšie začali rozoberať, čie úspechy sú hodnotnejšie a kto to mal s tímovými kolegami jednoduchšie. Môže mať táto telenovela víťaza? Max Verstappen si o slovách svojho kolegu myslí svoje.

Lewis Hamilton vychválil Red Bull a prakticky všetkých jeho zamestnancov, čo ani nebol problém, keďže priamo s nimi nepreteká a oni s ním na trati nebojovali o majstrovský titul. Jeho vzťah s Maxom Verstappenom však nie je taký priateľský, čo dokladoval aj svojimi pokusmi o devalváciu súperových titulov, o ktorých sme vás informovali už v piatok.

Max Verstappen pri týchto vyjadreniach cíti aj náznak pokusu o psychologické hry. “On mi možno trochu závidí moje súčasné úspechy. Azda si myslí, že s takýmito vyjadreniami si nejako pomôže, ale mne na nich nezáleží,” kontruje v rozhovore, z ktorého cituje holandský portál formule1.nl.

Ak sa Lewis Hamilton skutočne pokúša o isté psychologické ťahy, unúva sa úplne zbytočne. V tejto sezóne už Maxa Verstappena nepripraví o titul ani nervové zrútenie — nie, že by k nemu malo prísť.

Dôvod môže byť prostejší a poukázal naň aj samotný Verstappen. “Myslím si, že je pre nich veľmi ťažké vyrovnať sa s prehrou. Začína to byť problém, keď ste toľké roky vyhrávali úplne všetko. V istej chvíli sa však na veci musíte pozerať aj realisticky. Ak to v monoposte nie je, tak to tam skrátka nie je.”

“Myslím si, že v tej chvíli treba vyjadriť uznanie aj pred tým, čo predvádzajú ostatní. Keď bol Mercedes taký dobrý, tak sme to vždy robili. Hovorili sme si: Musíme pracovať tvrdšie, pretože v porovnaní s Mercedesom nie sme dostatočne dobrí,” vyzdvihol postoj vlastného tímu v neblahých časoch.

Jedno si treba uznať: Ktorý pilot nezávidí Maxovi Verstappenovi jeho víťazstvá a čoskoro tretí majstrovský titul? Ak sa v padoku taký nájde, okamžite by mal podať výpoveď. Všetci chcú vyhrávať a zosadiť z trónu úradujúcich šampiónov tak, ako Red Bull definitívne vystriedal na čele Mercedes.

Verstappen však zdôrazňuje, že do víťaza nemá zmysel kopať. A ani sa to nepatrí. “Môžete sa rozkrikovať, že na tom, čo predvádzame, nie je nič také výnimočné, ale lepšie by bolo zaoberať sa samým sebou. Iba to môžete skutočne ovplyvniť.”

V rámci vyváženého spravodajstva k článku pripájame aj dve vyjadrenie Maxa Verstappena z leta 2019, keď už bolo viac-menej jasné, že Hamilton opäť získa titul. Holanďan vtedy uviedol, že Hamilton za svoje úspechy vďačí autu a kolegovi, ktorý príliš nevystrkoval lakte. Dvojica si nemá čo vyčítať.

“Všetko to závisí od monopostu. Nemyslím si, že by za tie roky čelil tlaku zo strany tímového kolegu,” vyhlásil Max Verstappen ešte pred letnou prestávkou 2019 pre motorsportmagazine.com. “Titul mal vyhrať aj v roku 2016, keby nedoplatil na poruchu motora. Po letnej prestávke však prišlo pár slabších štartov a pár vecí, pre ktoré prišiel o prvú priečku. Nikdy však nečelil veľkému tlaku zo strany tímových kolegov.”

Koncom septembra toho istého roku pálil ostrými druhýkrát. “V priebehu rokov Lewis nemal najsilnejších tímových kolegov,” uviedol pre agentúru PA. “Ak máte dobré auto, tak môžete poraziť kohokoľvek. Lewis je úžasný jazdec a jeden z najlepších, akí kedy pretekali vo Formule 1. Mal však aj najlepšie auto a keď máte dominantný monopost, tak v skutočnosti bojujete len proti vlastnému tímovému kolegovi.”

Súvisiace články

Diskusia