logo F1online.skF1online.sk

Hamilton hodnotí: Na rozdiel odo mňa Verstappen ešte nemal silného kolegu

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 9. 2023

Víťazné ťaženie Maxa Verstappena sťaby nemalo konca. Holandský pretekár práve píše históriu a dosahuje bezprecedentné úspechy, ale niektorí súperi nad jeho triumfmi od prekvapenia nehíkajú. Podľa Lewisa Hamiltona to má Verstappen o niečo ľahšie, keďže ešte nestál zoči-voči silnému kolegovi.

Max Verstappen sa v nedeľu môže stať prvým jazdcom v histórii Formuly 1, ktorý zvíťazí v desiatich veľkých cenách za sebou. Prekonal by tým Sebastiana Vettela, ktorému sa podarilo dosiahnuť podobný míľnik v roku 2013, v časoch totálnej dominancie Red Bullu.

Dnešná dominancia Red Bullu je ešte väčšia. Aby sme však boli korektní, mali by sme povedať dnešná dominancia Maxa Verstappena. Sergio Pérez sa zmohol len na pár čiastkových úspechov v úvode sezóny, no následne sa po ňom zľahla zem.

V rozhovore pre taliansku Sky Sports Lewis Hamilton naznačil, že Verstappena ešte neradí medzi svoju pretekársku špičku. Samotné víťazstvá na to skrátka nestačia. “Neohromilo ma to tak, ako keď bol na čele Michael [Schumacher], keď bol na čele Sebastian [Vettel], keď jazdil Kimi [Räikkönen] a keď vyhrával Fernando [Alonso].”

Sedemnásobný majster sveta však zdôraznil, že Red Bull si zaslúži obrovskú poklonu. “Celý ich tím je jeden z najsilnejších, momentálne idú na plný plyn. Ich auto je neskutočné, jazdci odvádzajú úžasnú robotu, sú konzistentní. Dobrú robotu odvádzajú mechanici aj stratégovia, veľmi presnú. Z toho im nič nemôžete zazlievať.”

Jedno je však podľa Hamiltonovho názoru jasné. Verstappen to má jednoduchšie ako poslední menovaní, ba aj ako on. “Podľa môjho osobného názoru Valtteri, a vlastne všetci moji kolegovia, boli silnejší ako Maxovi kolegovia.”

Lewis Hamilton sa vo svojich tímoch skutočne musel obracať. Valtteriho Bottasa za veľké formulové eso možno nebudete považovať, ale majstrov sveta Nica Rosberga, Jensona Buttona a Fernanda Alonsa istotne hodnotíte vyššie ako Sergia Péreza, Alexa Albona či Pierra Gaslyho.

“Jenson, Fernando, George, Valtteri a Nico. Všetci títo chlapci boli veľmi silní a podávali konzistentné výkony. Max však nemusel bojovať proti nikomu takému,” nechal sa počuť britský jazdec, ktorý len vo štvrtok svetu oznámil predĺženie zmluvy s Mercedesom.

Gro svojich úspechov sa Lewisovi Hamiltonovi podarilo dosiahnuť práve v Mercedese. Mnohí fanúšikovia majú ešte v živej pamäti, ako dlhé roky likvidoval pokusy Valtteriho Bottasa prehovoriť do boja o titul. Dnes takto likviduje pokusy svojho kolegu Max Verstappen, no vraj sa zmenil štýl, akým to prezentujú médiá. Kedysi bol vraj Bottas prezentovaný ako slabý, dnes je však Verstappen označovaný za talent storočia.

“V médiách sa prezentuje istý naratív. Keď som sa ja kvalifikoval o päť alebo šesť desatín pred Valtterim, nehovorili o mne rovnako, ako keď dnes Max skončí s náskokom šiestich desatín pred Pérezom. Je to oveľa viac nafúknuté,” zhodnotil Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia