logo F1online.sk

Red Bull chce rekord. Kvalifikáciu podľa Helmuta Marka obetoval

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2023

Max Verstappen deviatu pole position v tejto sezóne nepridal. To mu však môže byť ukradnuté, ak v nedeľu prepíše rekord Sebastiana Vettela a vyhrá aj desiatykrát v rade. Červení býci mu na to pripravili pôdu tým, že obetovali kvalifikáciu, prezradil Helmut Marko.

Tím z Milton Keynes bol v sobotu zdolaný, ale len o trinásť tisícin sekundy. Ak sa inžinieri s Maxom Verstappenom vopred zhodli na tom, že obetujú kvalifikáciu, tak v sobotu má naozaj veľkú šancu vyhrať. Koniec-koncov Carlos Sainz upozorňoval na rýchlosť Red Bullu po druhom tréningu, keď vyhlásil, že červení býci majú výhodu 0,3 až 0,5 sekundy na kolo. A k tomu väčšie zadné krídlo, teda viac prítlaku a nižšiu degradáciu pneumatík.

“Hneď sme vedeli, že Ferrari bude silné. To bol jeden z dôvodov za rozdielom v kvalifikácii, ale my sme vôbec nesústredili našu pozornosť na pole position,” objasnil zisk “len” druhého miesta v kvalifikácii Helmut Marko. “Pri nastaveniach sme pamätali na to, že preteky budú oveľa dôležitejšie. A pri takto vyskladanom poli máme dobrú taktickú a strategickú výhodu.”

Pole position pre Scuderiu vníma ako pozitívum, najmä z pohľadu Formuly 1. “Pre atmosféru v Taliansku je to najlepšie.” Občas treba nechať pookriať aj fanúšikov súpera.

Sergio Pérez bude štartovať z piateho miesta. Možno jeho pomoc Verstappen ani nebude potrebovať, no ak predsa len, červení býci majú žolíka. Pérezovi môžu na prvý stint obuť tvrdú zmes a keď ostatní zamieria do boxov, nechať ho na trati zdržovať.

“Už sme dokázali zvíťaziť aj z nižších pozícií, pred pretekmi to vidíme optimisticky,” doplnil Marko.