logo F1online.sk

Na Williams nemáme, znie z McLarenu

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl2. 9. 2023

McLaren síce dostal obe autá do TOP10, no zažil náročnú sobotu. Monopost MCL60 stráca na rovinkách a sami piloti avizujú, že v nedeľu to bude možno ešte ťažšie.

Oscar Piastri po druhýkrát v rámci posledných troch víkendov zdolal v kvalifikácii svojho tímového kolegu. Austrálčan mal pritom poriadne namále už v Q1 a rovnako sa v poslednej chvíli zachraňoval aj v Q2. V tretej časti to vytiahol na siedme miesto, keď za sebou nechal Lewisa Hamiltona.

„V Holandsku som bol dobrý mimo posledného kola, dnes to bolo zlé až do záverečného pokusu, ktorý mi sadol solídne. V aute už toho veľa nezostalo. Možno niečo, no to vám povie každý. Som pomerne spokojný,“ povedal Oscar Piastri, ktorý v internej kvalifikačnej bilancii skorigoval skóre na 3:11.

Nedeľa však môže byť pre “papájových” ťažká. „Chýba nám rýchlosť na tímy pred nami. Napríklad cez Williams sa na rovinkách určite nebudeme vedieť dostať. Vedeli sme, že to pre nás v Monze nebude ideálne. Štartujeme však na bodoch a chceme to tak doviezť do cieľa.“

Lando Norris prežil v Q1 okamih hrôzy v nájazde do poslednej zákruty, keď ho Esteban Ocon, ktorý sa tradične nechcel uhnúť, takmer zostrelil z trate. V druhej časti, z ktorej postúpil s odretými ušami, sa sťažoval na nestabilitu monopostu. A nezlepšilo sa to ani v Q3, keď odjazdil deviaty najrýchlejší čas.

„Neboli sme až tak ďaleko od áut pred nami. Dve desatiny by ma posunuli o tri-štyri miesta vyššie, no dnes sme ich jednoducho nemali. Oscar odviedol dobrú prácu. Pre mňa to bolo náročné pri dlhých brzdných zónach. Ak som brzdil neskôr, tak auto prestávalo fungovať, ak skoro, tak to bolo skrátka príliš skoro… Je to také, ako sme očakávali,“ povzdychol si Lando Norris.

Norris bol konfrontovaný s tvrdením Alexa Albona o tom, že McLaren by v nedeľu nemal byť proti Williamsu bez šance. „Neviem, kam sa Alex pozerá. Nezáleží, či ste rýchlejší v zákrutách, na rovinkách skrátka budeme za Williamsom. Rovnako Mercedes je v pretekovom tempe veľmi silný. Zo zadného krídla sme dali preč všetko, čo sme mohli, no nemáme dostatočne efektívne auto. Neumožní nám to dobre pretekať,“ pokračoval britský pilot, ktorý v nedeľu neočakáva žiadne zázraky. „Pokúsime sa niečo získať na štarte, uvidíme. Sme ďaleko najpomalší na rovinkách. Verím, že to nebude také zlé ako v Spa, tu sa aj ťažšie predbieha než tam,“ uzavrel.