logo F1online.skF1online.sk

Alonso o sebe a Hamiltonovi: O veku sa budeme baviť, keď príde niekto rýchlejší

Fernando Alonso pred Lewisom Hamiltonom
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2023

Lewis Hamilton bude vo Formule 1 jazdiť aj v štyridsiatke. Počas jeho kariéry sa otázka konca vynárala zas a znova, ale britský šampión mieni pokračovať. Prečo nie? Veď podobne ako Fernando Alonso dokazuje, že vek ho nijak nelimituje. Španiel ho v tomto rozhodnutí podporuje. Vraj keď budú mladí rýchlejší, môžeme sa baviť o veku, ale pokým sa tak stane, bude najlepšie mlčať.

Sám Alonso je dôkazom, že aj po štyridsiatke môžete patriť k najlepším pretekárom na svete. Lance Stroll je o sedemnásť rokov mladší a Fernando z neho robí hotového štatistu. Prečo by teda mali títo veteráni „uvoľniť miesto mladším“, keď ich tí mladší nedokážu poraziť?

„Doteraz mi nikto nedokázal, že vek má vplyv na rýchlosť,“ prehlásil Alonso. „Vek môže byť problém pri nedostatku motivácie, príp. vám zmarí snahu dosiahnuť stopercentnú výkonnosť alebo máte iné záujmy ako Formulu 1.“

„Niečo také sa s vekom môže prihodiť, pretože taký je život. V Hamiltonovom prípade, ktorý naďalej podáva stopercentné výkony a plne sa sústredí na F1 – podobne ako ja – to nie je problém.“

„Keď príde niekto rýchlejší, potom sa môžeme baviť, ale zatiaľ je Hamilton rovnako rýchly než ktokoľvek iný,“ dodal Alonso.

Rozhodnutie pokračovať v kariére po štyridsiatke prekvapilo aj samotného Hamiltona. Počas rokov nadvlády i trápenia sa vynárali otázky o jeho motivácii. Najprv ho o ňu mala pripraviť „nudná“ dominancia, potom trápenie s nekonkurencieschopným monopostom.

O Lewisovom konci sa hovorilo už v roku 2012, keď mu McLaren nedokázal poskytnúť monopost schopný poraziť Red Bull. Podobné otázky a špekulácie ho prenasledujú už vyše desať rokov. Napriek všetkému pokračuje a dnes je vraj sám prekvapený, že chce vydržať tak dlho.

„Rozhodne som si nemyslel, že sa v tomto veku budem cítiť takto, po fyzickej aj mentálnej stránke, a stále tak veľmi milovať svoju prácu. Som za to nesmierne vďačný,“ povedal Hamilton.

„Mnoho ľudí zotrvá dlho v jednej práci a prestane ju milovať, ale pokračujú, pretože je to možno jediná vec, ktorú dokážu. Ja však naďalej úprimne milujem svoju prácu. Stále chcem nasadnúť do auta, milujem pretekanie s mojimi kolegami a stále milujem prácu s Bonom, chlapcami v garáži a s celým tímom. Milujem pocit, keď padáte a vstávate spoločne. Niečo také sa nedá nahradiť,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia