logo F1online.sk

Verstappen a Pérez odmietajú Wolffovu teóriu: Sú to sračky, hnevá sa Max

Max Verstappen pred Sergiom Pérezom
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2023

Ako môže byť Max Verstappen taký dominantný nielen v porovnaní so zvyškom štartového poľa, ale aj vnútri vlastného tímu? Keď holandský pretekár „naložil“ v kvalifikácii v Zandvoorte 1,3 sekundy Sergiovi Pérezovi, prinútil k zamysleniu šéfov konkurenčných tímov Tota Wolffa a Frédérica Vasseura. Asi neprekvapí, že ich slová sa čoskoro trojnásobného šampióna dotkli.

Takýto rozdiel vo výkonnosti vždy prinúti k zamysleniu. Stavia Red Bull svoje autá tak, aby vyhovovali Verstappenovi? Veď aj sám Sergio Pérez priznal, že podobne ako vlani mu nesadli niektoré upgrady nasadené v priebehu sezóny.

Max naproti tomu lieta viac než kedykoľvek predtým. Aj v Holandsku urobil zo svojho tímového kolegu idiota, keď bol o viac ako sekundu na kolo rýchlejší v kvalifikácii a potom aj v úvode pretekov, keď stíhal Péreza, ktorý prezul skôr a dostal sa do vedenia.

„Checo nie je idiot. Celé roky sme videli, že Checo je víťaz, vyhral viacero veľkých cien aj keď bol v Racing Pointe. Nedokážem to pochopiť,“ povedal po skončení holandskej kvalifikácie Toto Wolff.

„Videli sme, že Max zničil každého jedného tímového kolegu. Azda to bolo jeho schopnosťou postaviť si auto, ktoré sa veľmi ťažko ovláda, ale vie byť rýchle. Toto spôsobuje rozdiely. V súvislosti s 1,3-sekundovou stratou som však nepočul žiadne normálne vysvetlenie. Je to čudné,“ zamyslel sa Rakúšan.

Ten trochu nadviazal na slová Frédérica Vasseura, ktorý predtým trochu ironicky poznamenal, že Ferrari a všetky tímy podporujú oboch svojich jazdcov rovnako, teda „s výnimkou Red Bullu pri Verstappenovi a Pérezovi“.

Niet divu, že Maxovi sa podobné vyjadrenia ani trochu nepáčia. „Sú to sračky,“ prehlásil. „Nie je to tak, skrátka sa snažím jazdiť čo najrýchlejšie. Nie som tu na to, aby som chlapcom povedal: ‚Dajte mi viac tohto, pretože takto sa mi to páči.‘“

„Hovorím im len, aby postavili čo najrýchlejšie auto a ja s ním budem jazdiť. S každým monopostom sa jazdí trochu odlišne. Ľudia sa ma pýtajú, aký je môj jazdecký štýl. Odpovedám, že môj štýl nie je ničím špecifický. Prispôsobujem sa, aby som s autom dokázal jazdiť rýchlo,“ hovorí Verstappen.

„Podľa mňa je veľmi dôležité, aby ste dokázali prispôsobiť svoj štýl tomu, čo auto potrebuje,“ dodal Max.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez naproti tomu pôsobil omnoho pokojnejšie, dokonca sa tváril, akoby rozdiel medzi ním a Verstappenom nebol nijak neobvyklý. „Ťažko povedať. Museli by sme sa na to pozrieť preteky po pretekoch. Niekedy je rozdiel väčší, ako napríklad v Zandvoorte, kde ste potrebovali hlavne vyťažiť z auta a podmienok maximálny potenciál. Keď nevyťažíte z podmienok maximum, uvidíte takéto rozdiely. Už sme to videli aj v minulosti.“

„Sezóna je dlhá a podľa mňa je dôležitejšie, ako dokážeme sezónu zakončiť a potom po Abú Zabí si ju celú zosumarizujeme. Určite som si v polovici sezóny prešiel trochu ťažším obdobím, keď som sa v aute najviac trápil, ale to už je za nami a odteraz nás čakajú dobré preteky,“ dodal Pérez.