logo F1online.skF1online.sk

Norris: Naše tempo bolo v porovnaní s Astonom či Mercedesom pomerne strašné

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 8. 2023

McLaren po tom, ako vo Veľkej Británii a Maďarsku získal pódiové umiestnenia, zažil dva víkendy, ktoré tím z Wokingu trochu vrátili do reality. V Belgicku ešte potešilo druhé miesto Oscara Piastriho v šprinte, no preteky neboli žiadna sláva, a toto konštatovanie platí aj o poslednom víkende v Holandsku.

Lando Norris sa v Belgicku trápil kvôli zlému nastaveniu zadného krídla s príliš vysokým prítlakom, v Zandvoorte zase doplatil na zlú stratégiu. Tvrdí však, že aj bez strategického lapsusu by porovnanie s priamou konkurenciou v pretekovom tempe nedopadlo dobre.

„Chcete porovnať naše tempo s Astonom? Alebo s Mercedesom? V oboch prípadoch sme na tom oproti nimi boli pomerne strašne,“ nebral si Lando Norris servítku pred ústa.

Výkonnosť MCL60 sa naďalej líši v kvalifikačnom a pretekovom tempe. „Naša preteková rýchlosť bola ďaleko vzdialená od tej kvalifikačnej. Na jedno kolo sme stále konkurencieschopnejší než v pretekoch. Myslím si, že je to čoraz viac evidentné. Robíme čokoľvek, aby sme to vyriešili a posunuli sa dopredu, ale momentálne tam ani zďaleka nie sme.“

McLaren sa navyše opäť raz strategicky nevyznamenal. Lando Norris si prvú zastávku v boxoch po štarte musel sám vypýtať, aj keď už v tom čase bolo aj tak príliš neskoro. „Je jasné, že sme urobili zlé rozhodnutie. Toto si musíme ešte raz prejsť a porozprávať sa o tom. Zdá sa mi, že sme v tejto sezóne takto stratili príliš veľa pozícií i bodov,“ skonštatoval britský pretekár.

Pamätníkom sa vynorili spomienky na Rusko 2021, kde Norris v závere pretekov kvôli neochote prezuť na intermediálky prišiel o potenciálne víťazstvo. Treba však doplniť, že aj on sám si vtedy žiadal zostať na slikoch, aj keď prichádzal silnejší dážď. Jeho tím ho však na rozdiel od Lewisa Hamiltona, ktorý Norrisa prenasledoval z druhého miesta, neinformoval o tom, že vody bude čoraz viac.

„Toto bolo iné. Veľakrát sme sa rozhodli správne a získali sme niečo. Celkovo si však viac pamätáte okamihy, keď ste stratili, než tie, keď ste získali. Posunuli sme sa, no v nedeľu sa ukázalo, že sme naďalej ďaleko od toho, kde potrebujeme byť.“

Pozornosti kamier v nedeľu trochu unikol súboj po reštarte, v ktorom sa stretli dvaja krajania a dobrí kamaráti. George Russell však musel po kontakte s Landom Norrisom ísť do boxov kvôli defektu a jeho preteky boli v tej chvíli stratené. „Bolo to dobré, tesné pretekanie, koleso na koleso. Cítim sa zle kvôli tomu, ako to dopadlo, ale nebolo tam nič, čo by som mal spraviť inak,“ vyjadril sa pilot McLarenu.

Kým v Monze ešte pred pár rokmi McLareny na rovinkách ´lietali´ a v roku 2021 tam dosiahli double, teraz nie sú vyhliadky také optimistické. Tím sa azda poučil zo zlyhania v Spa, kde Landa Norrisa na rovinkách obiehali súperi ako na bežiacom páse. „Myslím si, že Andrea Stella povedal, že sme sa plne zameriavali na to, aby sme mali súčasné auto. A to je úplne správne rozhodnutie. Keď tomu venujete toľko času, tak zostanú veci, v ktorých zaostávate. Prijmem však 80 percent dobrých pretekov a 20 percent zlých, než keby to malo byť naopak. Vieme o tom, a vieme, že nás zrejme čakajú ťažké preteky. Pochybujem, že počasie nám pomôže. Možno áno, no rovinky sú stále našou slabinou,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia