logo F1online.sk

Alonso o šikovnom manévri v klopenej tretej zákrute: Celý víkend som na to myslel

Lando Norris, George Russell, Fernando Alonso
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2023

Skúsenosti sa len tak nahradiť nedajú. Zo súčasného štartového poľa ich má suverénne najviac Fernando Alonso, ktorý tak opäť vyučoval svojich mladších súperov. Tentoraz im ukázal, že treba byť všímavý a rozširovať svoj arzenál zbraní už vo voľných tréningoch.

To by nebol Fernando Alonso, keby v prvom kole niečo nevymyslel a nezískal pár pozícií. Na nedeľnej VC Holandska zažiaril hneď v tretej zákrute, kde efektným manévrom predbehol hneď dva monoposty naraz. Alex Albon a George Russell azda ani neverili vlastným očiam, čo si to zas Španiel dovolil.

Fernando Alonso na tlačovej konferencii prezradil, že k dvojitému predbiehaciemu manévru ho inšpirovalo jeho experimentovanie v tréningoch. “V jednom z tréningov bolo mokro a počas jedného z mojich výjazdových kôl som cez seba púšťal pár monopostov po ideálnej stope. Avšak, keď som ich pustil, na vnútrajšku zákruty som objavil veľké množstvo gripu,” opisuje svoje zistenia z klopenej “trojky”.

“Celý čas, celý víkend som na to pamätal pre prípad, keby bolo ešte mokro. Bol som pripravený to skúsiť zas,” pokračuje majster sveta z rokov 2005 a 2006, ktorý využil aj psychologický aspekt blížiaceho sa dažďa. “Pravdupovediac, keď sme stáli na rošte a rozsvietili sa červené svetlá, na priezore som mal kvapky dažďa. Vtedy vás zaplaví najhorší pocit, aký môžete mať, pretože ste pripravení odštartovať na slikoch, aj keď na priezore vidíte, že už prší.”

Alonso predvídal, že jeho súperi budú v klopenej tretej zákrute opatrní. A keďže padali prvé kvapky, očakával tiež, že nebudú voliť agresívny prejazd cez bielu čiaru a na namaľované reklamné loga na vonkajšku. Koniec-koncov George Russell sa tu aj trochu pošmykol.

“V tej chvíli nemáte ani poňatia, akú budete mať priľnavosť pri brzdení v prvej alebo v tretej zákrute. Pomyslel som si, že pri tejto úrovni gripu budú v trojke všetci trochu opatrní, navyše na vonkajšku tretej zákruty je náter, takže tam naozaj treba byť opatrný,” podotýka Fernando Alonso.

“Ja som začal rozmýšľať nad tým vnútrajškom, že by to mohlo zafungovať. Áno, zafungovalo to a predbehli sme dve autá. Toto by mal byť určite manéver mesiaca!” rozosmial sa nakoniec.