logo F1online.sk

Verstappen je spokojný: Mercedes nie je tak ďaleko

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2020

Maxovi Verstappenovi prvý deň v Toskánsku celkom vyšiel. Potešilo ho, že Mercedes neutiekol svojim súperom už v piatok a v tréningoch zviedli vyrovnanú partiu. Radosť mu robili aj nastavenia jeho monopostu, ktoré inžinieri celkom dobre trafili.

V prvom tréningu sa Verstappen takmer stal lídrom, keď na Valtteriho Bottasa nestratil ani päť stotín sekundy. O pár hodín neskôr o jednu priečku v prospech Lewisa Hamiltona prišiel, no na svoju stratu môže byť stále hrdý; šlo len o 0,246 sekundy na prvé miesto.

“Môžeme mať celkom veľkú radosť z toho, ako sa naše auto správa. Myslím si, že máme za sebou prvý dobrý deň v Mugelle,” hodnotí Max Verstappen. “Nie sme príliš ďaleko za Mercedesmi, čo je dobré. Z pohľadu balansu sa vždy dajú veci ešte vylepšiť, ale celkovo som bol dosť potešený.”

Verstappenovi netrvalo dlho a prišiel tejto unikátnej trati na chuť. “Je to super okruh pre autá F1. Má toľko rýchlych zákrut a Arrabbiatu 1 a 2 beriete na plný plyn. Je to neskutočné a tú jazdu si naozaj viete užiť. Bude to celkom fyzicky náročné, no dnes som sa cítil dobre. Samozrejme, odjazdiť 59 kôl za sebou v takom teple nebude jednoduché, ale mám rád výzvy. Nemali by sme sa sťažovať, keďže trénujeme veľmi tvrdo. Mali by sme si to proste užiť.”

Alex Albon si na jednej strane mohol užiť zisk štvrtej priečky, no schladiť ho na druhej strane mohla strata, ktorú opäť na Maxa Verstappena nabral. Sedem desatín na pilota v rovnakom monoposte je priepastný rozdiel.

Čo hovorí na piatok Albon? “Bol to dobrý deň, na tejto trati je jazdiť zábava. Je super-rýchla a nemáte žiaden priestor na chybu, čo sme videli už u Landa. Ako jazdcovi vám to pridá na nadšení.”

“Z pohľadu výkonu sme pomerne spokojní. Samozrejme, že v niektorých oblastiach stále vieme niečo nájsť, aby sme mali lepší balans, ale prichádzajúc z Monzy, kde sme sa trápili, dnešok hodnotím ako dobrý,” uzavrel tému balansu auta mladý Brit.

Lewis Hamilton už naznačil, že v nedeľu môže byť kľúčový manažment pneumatík, ktoré v dlhých tiahlych zákrutách dostávajú do tela. “Pokiaľ ide o pneumatiky, očakávali sme, že to bude horšie, nuž uvidíme, ako sa budú držať po zvyšok víkendu,” hovorí Max Verstappen a Alex Albon dodáva: “Zdá sa, že gumy to teplo zvládajú a softy podávajú dobrý výkon. Vyzerá to rozumne, ale myslím si, že v nedeľu uvidíme pár pitstopov.”

Súvisiace články