logo F1online.sk

Pérez potrestaný za kolíziu s Kimim Räikkönenom

Sergio Pérez
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2020

Druhý tréning prerušili dve červené vlajky. O jednu z nich sa postarala nehoda Kimiho Räikkönena so Sergiom Pérezom z prvej zákruty. Pilot Alfy Romeo sa ocitol v štrku a s poškodeným monopostom, a na trati boli úlomky z predného krídla Sergia Péreza. Komisári začali vec prešetrovať a v piatok večer vyniesli verdikt v neprospech Sergia Péreza. Mexičan dostal vskutku netradičný trest; na štarte príde o jedno miesto.

Sergio Pérez sa na trať vracal potom, čo u svojich mechanikov prezul na novú stredne tvrdú zmes. A hoci ho inžinier varoval, že sa za ním blíži Kimi Räikkönen, v prvej zákrute bol príliš rýchly, prebrzdil a vrazil do 40-ročného Fína.

Po tréningu sa bránil aj tým, že výjazd z boxov nie je v Mugelle riešený úplne ideálne. “Je to veľmi úzke a výjazd z boxov dlhý. A sme tu, samozrejme, prvýkrát,” uviedol na svoju obranu Sergio Pérez. “Komisári to zvažujú.”

“Myslia si, že by sa ten výjazd z boxovej uličky mal upraviť, pretože je príliš dlhý a neumožňuje vám dostať sa do uhla, keď odtiaľ vychádzate. Môže to spôsobiť nehody,” upozornil pilot Racing Pointu.

Komisári možno nariadia, aby sa pred sobotou trať upravila, no to nie je dôvod na to, aby bol Pérez omilostený. “Pred prvou zákrutou viala modrá vlajka a bolo zrejmé, že auto s číslom 7 (Kimiho Räikkönena, pozn. red.) videl vo svojich zrkadlách,” píšu komisári v rozsudku, v ktorom konštatujú aj to, že Pérez dostal od svojho inžiniera avízo o blížiacom sa aute.

“Pilot argumentoval, že výjazd z boxov je extrémne dlhý, a že v čase, keď ho predbehlo auto s číslom 7, už nabral veľkú rýchlosť a nemohol zvoliť iný prejazd zákrutou,” konštatujú Garry Connelly, Loïc Bacquelaine, Mika Salo a Matteo Perini, ktorých toto vysvetlenie nepresvedčilo. Avšak, dodali aj to, že štandardný trest v podobe straty troch miest môže byť v tomto prípade zmiernený na stratu jedného miesta.