logo F1online.sk

Albon a Williams s ďalším mimoriadnym výsledkom. Alex sám nevie, odkiaľ sa to vzalo

Alex Albon
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2023

Toto mal byť pre Williams jeden z najhorších víkendov. Ak mala monopostu FW45 sedieť niektorá trať, tak Monza budúci víkend. V Zandvoorte však tento tradičný tím opäť šokuje a postupne sa dostáva do roly favorita na zisk celkového siedmeho miesta. V Holandsku postúpili obaja piloti stajne do Q3, Alex Albon odštartuje dokonca z druhého radu.

Williams momentálne drží siedme miesto v Pohári konštruktérov s rovnakým počtom bodov ako Haas. Po nedeľných pretekoch to však nemusí platiť. S Alexom Albonom štartujúcim zo štvrtého miesta a Loganom Sargeantom z desiateho má tím ideálnu príležitosť na body.

Nemôžeme to však považovať za náhodu alebo zhodu okolností. Williams bol po celý víkend vpredu, Alex Albon dokonca ovládol Q1 a aj v Q3 na osychajúcej trati zajazdil mimoriadne konkurencieschopný čas. Hviezda britsko-thajského pretekára stúpa k oblohe a v sobotnej kvalifikácii nechal za sebou mená ako Alonso, Sainz či Pérez na mocných monopostoch najlepších tímov.

„Bola to špeciálna kvalifikácia, ale nie je to zase až také neočakávané, keďže tempo sme mali veľmi dobré už od prvého tréningu, ale na takejto trati a v takýchto podmienkach je to zvláštne. Samozrejme, je to príjemné prekvapenie. Je to ten typ víkendu, keď sa musíte vrátiť späť a pokúsiť sa pochopiť, prečo ste taký rýchly,“ povedal po skončení kvalifikácie Alex Albon.

„Na tejto trati potrebujete sebadôveru a musíte autu veriť, zvlášť v takýchto premenlivých podmienkach. Moje záverečné kolo v Q3 bolo jediné na suchej trati, pretože prvý pokus sme prerušili. Je veľmi dôležité sa s autom spojiť. Áno, potrebujete prítlak, ale hlavne sa potrebujete cítiť komfortne úplne na limite,“ myslí si Alex.

„Už od prvého kola v prvom tréningu som mal v kokpite skvelý pocit. Keby to bol celkom suchý víkend, asi by sme neboli na štvrtom mieste, ale nakoniec tam sme,“ dodal s úsmevom Albon.

Budeme veľmi zvedaví, kam to Williams dokáže v nedeľu dotiahnuť. Má obe autá v najlepšej desiatke, ale za ním sú samé veľmoci. Albon okrem toho pripomína, že monopost FW45 prišiel o svoju najväčšiu zbraň.

„Máme za sebou zopár rýchlych áut. V Zandvoorte sa ťažko predbieha, ale tento víkend nemáme na rovinkách takú rýchlosť. Patríme skôr niekam do priemeru, takže sa na to nemôžeme spoliehať. Logan je však na desiatom mieste, čo vám vie pomôcť zo strategického hľadiska. Dúfam, že bude mať poriadne široké ramená. Tento víkend si z neho robím srandu, že ako Američan musí byť dobrý v klopených zákrutách,“ smeje sa Albon.

Jeho tímový kolega Logan Sargeant sa však neusmieval, aj keď sa stal prvým Američanom v najlepšej desiatke kvalifikácie od Michaela Andrettiho. V čase, keď začínajú mnohí pochybovať o jeho budúcnosti, zapísal nesmierne dôležitý postup do Q3. Aj keď bol miestami blízko k Albonovi, bohužiaľ, nezažil dokonalý deň, keď v úvode záverečnej časti havaroval a pripravil sa o možnosť na lepší výsledok. Okrem toho nad ním visí aj hrozba, že pri nehode poškodil niektorý z dôležitých komponentov pohonnej jednotky.

„Bolo to náročné, trať osychala a pneumatiky odchádzali,“ povedal o svojom záverečnom pokuse v Q2 Sargeant. „Nebolo to čisté a dokonalé kolo, ale dokázal som z toho vyťažiť, čo som potreboval na postup do Q3, čo je pekné.“

Napriek tomuto úspechu však Logan nemal na tvári spokojný výraz. „Mám pocit, že to bol dobrý víkend až do tej chyby… V piatok to na suchu vyzeralo dobre, mali sme skvelé pretekové tempo, ale to všetko zatienila jedna drobná chyba,“ ľutuje Sargeant, ktorý sa na suchých pneumatikách dostal na mokrú časť trate a skončil v bariére.

„Bolo to o milimetroch. Suché pneumatiky na mokrom asfalte sú veľká výzva, zvlášť na tejto trati, na ktorej nemáte priestor na chybu. Neznášam, keď to skončí takto. Vrátiť tímu zničené auto je to posledné, čo by som chcel. Teraz sa však už nedá nič robiť. Pokúsim sa z toho poučiť a vziať si so sebou pozitíva. Máme dobré pretekové tempo, takže sa to pokúsim v nedeľu využiť,“ povedal Sargeant.

Súvisiace články