logo F1online.skF1online.sk

Chcem vyhrať Dakar, prehlásil Alonso

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 8. 2023

Fernando Alonso sa už vzdal sna o Trojkorune. Zvíťaziť na Veľkej cene Monaka, 24 hodín Le Mans a Indy 500 sa v histórii podarilo len Grahamovi Hillovi. Španielsky pretekár ho chcel napodobniť, ale postupne sa tohto cieľa vzdal. Jedným z dôvodov je, že si miesto oválového pretekania našiel novú výzvu.

Keby sa pilotovi Formuly 1 podarilo zvíťaziť na Rely Dakar, nešlo by o bezprecedentný zápis do histórie, keďže na tomto legendárnom podujatí už dokázali zvíťaziť Jacky Ickx a Jean-Louis Schlesser. Ešte nikdy sa však nestalo, aby sa majster sveta F1 stal aj šampiónom Dakaru.

Pilot Aston Martinu sa prestížnej rely zúčastnil v roku 2020 a obsadil pekné trináste miesto. V ôsmej etape ho pritom od víťazstva delili len štyri sekundy. Toto podujatie sa Fernandovi tak zapáčilo, že ho zaradil medzi svoje priority. V istom zmysle je preňho dokonca dôležitejšie než tretí titul majstra sveta v F1.

„Strašne rád by som sa opäť stal majstrom sveta, ale nie je to moja najdôležitejšia priorita,“ prehlásil Alonso pre High Performance Podcast.

„Užívam si len samotný proces, najmä teraz s Aston Martinom, prerodu stajne na budúceho ašpiranta na titul. Milujem tráviť čas s týmto tímom a milujem sledovať, ako rastieme vo všetkých možných oblastiach,“ hovorí dvojnásobný majster sveta.

Na margo Dakaru povedal: „Som si na 99 percent istý, že to jedného dňa ešte skúsim. Nechcem tým povedať, že tretí titul majstra sveta má menšiu prioritu, pretože je prioritou, ale tou je aj zvíťaziť jedného dňa na Dakare.“

„Možno sa o to budem musieť pokúšať osem alebo desať rokov, keď sa mi jedného dňa pošťastí a budem môcť bojovať o celkové prvenstvo. Stať sa šampiónom F1, WEC a Dakaru by pre mňa ako jazdca aj ako človeka bolo niečo mimoriadne; na tieto výzvy momentálne pomýšľam,“ povedal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia