logo F1online.sk

Ešte nie je koniec, varuje súperov de la Rosa

Pedro de la Rosa
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 8. 2023

Chystá ešte niektorý tím veľkú ofenzívu do druhej polovice sezóny? V čase, keď všetci prepínajú vývoj na budúci rok, môže jeden z účastníkov poskočiť dopredu vďaka pokračujúcemu vývoju tohtoročného monopostu. Takým tímom by mohol byť aj Aston Martin, ktorý chystá veľký balík vylepšení na Veľkú cenu Holandska.

Mercedes žiadne novinky neprivezie, Ferrari ukončilo vývoj tohtoročného monopostu vo veternom tuneli a v nasledujúcich týždňoch nasadí posledné vylepšenia, kým ich hlavný súper v boji o celkové druhé miesto – Aston Martin – s vývojom nekončí.

Stajňa zo Silverstone prežila náročnú prostrednú časť sezóny. Príčinou bol vraj kanadský balík vylepšení, ktorý nefungoval podľa predstáv. Tím však podľa slov svojich zástupcov vie, v čom bol problém a dokáže to napraviť.

„Vieme, prečo sme na posledných podujatiach neboli takí konkurencieschopní. Podľa mňa len potrebujeme pokračovať vo vývoji auta ako po celú sezónu a nepozerať sa na ostatných,“ povedal ambasádor Aston Martinu Pedro de la Rosa pre podcast F1 Nation.

„Konkurencia odvádza fantastickú prácu, ale aj my sme odviedli skvelú robotu a šesť pódií je toho dôkazom. Čaká nás parádny záver sezóny a desať pretekov.“

„Každý tím sa nachádza uprostred vývojovej vojny. Musíme si počkať a veriť. Nech sa stane čokoľvek, všetci sa musíme priblížiť k Red Bullu, pretože Formula 1 to podľa mňa potrebuje,“ dodal Pedro.

Kým ostatní prepínajú svoj vývoj na budúci rok, Aston Martin plánuje nasadiť v Zandvoorte veľký balík vylepšení, ktorým chce riešiť problémy monopostu z prostrednej časti sezóny, keď ho predbehli Mercedes, Ferrari aj McLaren. Tieto zmeny majú vrátiť tím na správnu koľaj a možno aj do boja o celkové druhé miesto.

„Nie som inžinier, ale rozprávam sa s našimi ľuďmi a mám veľmi dobrý pocit, že presne pochopili, čo sa deje,“ povedal de la Rosa na margo nedávnych problémov Aston Martinu. „Presne vedia, na čo sa majú sústrediť, takže som celkom pokojný.“

„Chcem pogratulovať ostatným tímom, pretože odviedli fantastickú prácu, ale toto nie je koniec. Sezóna rozhodne neskončila a my postupne zlepšujeme naše auto. Keď vieme, ktoré oblasti musíme zlepšiť, dodáva nám to pocit pokoja. Presne vieme, čo potrebujeme napraviť a pracujeme na tom úplne naplno.“

„Teším sa do Zandvoortu, pretože v Spa sme dosiahli vďaka Fernandovmu piatemu miestu celkom dobrý výsledok a nie sme ďaleko od chlapcov vpredu, aj keď je pravda, že ani od vzadu chlapcov nie sme veľmi ďaleko, ale v tom je krása Formuly 1,“ dodal de la Rosa.