logo F1online.sk

Marko: Spojením Hamiltona s Verstappenom by sa zopakoval scenár Prost-Senna

Max Verstappen, Lewis Hamilton
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 8. 2023

Hoci Lewis Hamilton s najväčšou pravdepodobnosťou zotrvá v Mercedese, tým, že ešte nepodpísal novú zmluvu, dáva priestor špekuláciám. Brit je spájaný predovšetkým s prestupom do Ferrari, no rovnako tak aj s ostatnými top tímami, vrátane celku z Milton Keynes. Šedá eminencia Red Bullu Helmut Marko si však angažovanie sedemnásobného šampióna nedokáže predstaviť, a to z jedného jediného dôvodu – narušeniu hierarchie. Hamilton a Verstappen by vraj neustále súťažili o post tímovej jednotky, pričom väčšmi než na úspech stajne, by sa obaja kohúti zameriavali na to pokryť si jeden druhého.

Napriek tomu, že si Sergio Pérez v súčasnosti nepočína ideálne, dokiaľ jazdí Red Bull neohrozene na čele, je ideálnou tímovou dvojkou. Verstappena, ktorý prepisuje jeden rekord za druhým, totiž v jeho ceste za v poradí tretím majstrovským titulom nijak neohrozuje a navyše zbiera – síce pomenej, ale predsa – cenné body potrebné na víťazstvo v Pohári konštruktérov.

Keď sa však súperi na Red Bull dotiahnu, Pérez bude musieť výkonnostne zabrať. Pokiaľ sa to 33-ročnému rodákovi z Guadalajary nepodarí, pravdepodobne dostane padáka. V súvislosti s Mexičanovým nahradením sa spomína viacero mien. Azda najväčším kandidátom na miestenku v A-tíme „červených býkov“ je po roku 2024 Daniel Ricciardo, aj keď rakúsky celok by najradšej ukoristil Landa Norrisa z McLarenu. Do úvahy taktiež pripadá Fernando Alonso a niektorí fanúšikovia by privítali zmeranie si síl medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom.

Vyhľadávač talentov a poradca Red Bullu Helmut Marko tejto myšlienke veľmi naklonený nie je. Rakúšan sa nazdáva, že mať v tíme dvoch „alfasamcov“ by bolo kontraproduktívne, nakoľko piloti by si nič nedarovali, neustále by súperili medzi sebou a väčšmi než na záujmy svojho zamestnávateľa by sa zamerali na naplnenie si vlastných potrieb.

„Verejnosť, televízni diváci a rovnako tak aj novinári by spojenie Verstappen-Hamilton bezpochyby privítali,“ vyslovil sa Marko pre Motorsport-Magazin.com. „My vo vedení tímu však chceme dosiahnuť úspech a chceme zvíťaziť v šampionáte – ak je to možné, tak v tom jazdeckom, ako aj konštruktérskom.“

„V takom prípade je lepšie mať v tíme stanovenú hierarchiu, z ktorej jasne vyplýva, kto je jednoznačným jazdcom číslo jeden a kto tímovou dvojkou. Norrisa si viem po boku Verstappena predstaviť aj naďalej, no ohľadom Hamiltona som skeptický.“

„Jeho angažovaním by sa mohla narušiť atmosféra v tíme a mohlo by to mať aj dopad na celkový výkon. K niečomu obdobnému došlo v minulosti v McLarene, keď jeho farby hájili Senna a Prost, dve superhviezdy, ktoré sa navzájom neustále pokrývali a úspech tímu bol pre nich až druhoradý,“ zakončil Marko.