logo F1online.sk

Krack: Alonso nie je len pilot

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 8. 2023

Za dlhé roky svojho pôsobenia vo Formule 1 získal Fernando Alonso status jazdca, s ktorým nie je vždy ľahké spolupracovať. Španiel si v kariére prešiel mnohými náročnými skúškami a nezískal povesť skvelého tímového hráča. Jeho angažmán v Aston Martine však zatiaľ prebieha bez komplikácií.

Keď sa povie Alonso, tak podvedome očakávate nejaké trenice. V Silverstone si však spoločnú spoluprácu pochvaľujú. Samozrejme, prestup do Aston Martinu bol jeden z najlepších krokov v Španielovej kariére, keď opustil potápajúcu sa loď menom Alpine, v ktorom chcel pôvodne zotrvať.

Rodák z Ovieda je dnes veľmi rád, že Sebastian Vettel ukončil kariéru a vedenie Alpinu váhalo, či mu ponúknuť viacročné predĺženie spolupráce. Alonso do nového tímu rýchlo zapadol a ten mu pripravil konkurencieschopné auto, vďaka ktorému po dlhých rokoch pravidelne bojuje o pódium.

„Aston Martin nepotrebuje riadiť Alonsa a Alonso nepotrebuje riadiť Aston Martin,“ odpovedal šéf stajne Mike Krack na otázku Motorsport.com, či sa už prejavili nejaké signály potvrdzujúce Fernandovu reputáciu. „Samozrejme, niekoho takého známeho a s takým profilom pozorne počúvate, takisto vám záleží na tom, čo hovorí.“

„On sám však dobre vie, že do toho chceme ísť spoločne. Sme úprimní a pokorní, aj keď sa nám nepodarí naplniť nami stanovené alebo ním očakávané ciele.“

„Myslím si, že v tejto fáze je pre nás kľúčové vybudovať si čo najotvorenejší a najtransparentnejší vzťah. Potrebujeme pracovať bok po boku bez toho, aby sme jeden druhému vysvetľovali, kto je tu šéf. Zatiaľ to funguje celkom dobre,“ dodal šéf stajne zo Silverstone.

Je nepochybné, že na vzostupe Aston Martinu sa Alonso podieľal nemalou mierou. Stačí sa pozrieť na výkony Lanca Strolla, ktorý v tomto roku stále čaká na prvé pódium, kým Fernando naň vystúpil už šesťkrát.

„Fantasticky spolupracujeme a podľa mňa je dôležité, aby poznal slabiny auta a mohli sme si všetkým prejsť ako tím. Môžeme sa tak posúvať dopredu a rozhodovať spoločne. Ak máte niekoho takého chytrého a skúseného, môžete len získať, keď ho do všetkého zapojíte,“ hovorí Krack.

„Snažíme sa ísť touto cestou. Nehovoríme mu: ‚Ty si len pilot.‘ Snažíme sa získať všetko, čo nám môže priniesť a podľa mňa to veľmi pomáha,“ dodal Krack.

Súvisiace články