logo F1online.sk

Brown: Keby mal Red Bull dvoch Pérezov, boj o titul by bol otvorený

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2023

Aj keď by sme najradšej hovorili o vyrovnanej bitke o titul, súčasná Formula 1 sa točí okolo dominancie Red Bullu. Ako každý rok, keď sme svedkami šou jedného muža, sa točíme okolo sizyfovskej otázky: Je to auto alebo pilot? Nuž, šéf McLarenu Zak Brown na to má jasnú odpoveď.

História Formuly 1 nepozná veľa príkladov, keď sa šampiónom nestal pilot v najlepšom aute. Zároveň však nepozná majstra sveta, ktorý by nebol špičkovým pretekárom. Napriek tomu sa snažíme odpovedať na ťažko zodpovedateľnú otázku, do akej miery sa na úspechoch Maxa Verstappena podieľa Red Bull a, naopak, do akej miery sa na úspechoch Red Bullu podieľa Max Verstappen.

„Niežeby Red Bull všetkých zabíjal… to skôr Max v súčasnosti všetkých zabíja,“ vyhlásil Zak Brown, ktorého cituje ESPN. „Táto kombinácia Maxa a Red Bullu je v súčasnosti skrátka neporaziteľná. Tento tím nerobí žiadne chyby.“

„Keby mali v aute dvoch Sergiov, pri všetkej úcte, dnes je boj o titul celkom otvorený. Medzi Maxom a Red Bullom sa odohráva niečo naozaj výnimočné,“ povedal Brown.

Je pravda, že nepotrebujete z majstrovskej rovnice vyškrtnúť celý Red Bull, aby ste ju pretvorili na vyrovnaný rok. Stačí zo šampionátu vyňať Verstappena a víťazstva by sa v tejto sezóne dočkali okrem Péreza aj Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Charles Leclerc a Lando Norris, teda piloti piatich rôznych tímov.

„Ak z celkového poradia vyjmete Maxa a udelíte víťazstvo každému, kto skončil druhý, bol by to vyrovnaný a vzrušujúci šampionát,“ hovorí Brown. „My sme skončili na druhom mieste, rovnako tak Aston Martin, Ferrari, Mercedes a Sergio, to je spolu päť víťazných tímov. Keď sa nám všetkým podarí dotiahnuť na Red Bull, čaká nás vyrovnaná Formula 1.“

Americký šéf britského tímu si pritom nemyslí, že by Verstappenova dominancia odrádzala fanúšikov. „Nie, podľa mňa v prvom rade nejde len o víťaza, však? Súťaží sa naprieč štartovým poľom a videli sme skvelé pretekanie.“

„Videli sme to aj v ostatných športoch, ako keď napríklad vyhrával Tiger Woods v golfe. Sledovanosť dosiahla vrchol, pretože ľudia ho obdivujú. Nechcel by som, aby to trvalo večne, ale nemyslím si, že nám to škodí. Súťaží sa v celom štartovom poli a máme za sebou niekoľko nesmierne vzrušujúcich pretekov. Zo sebeckých pohnútok by som nechcel, aby to pokračovalo, ale momentálne je to celkom udržateľné,“ povedal Brown.