logo F1online.sk

Häkkinen vyzval Ferrari, aby maximálne podporilo svojich jazdcov: Obaja dokážu skvelé veci

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2023

Ferrari v tomto roku patrí do početného klubu sklamaných tímov. Po náročných sezónach 2020 a 2021 prišiel na začiatku éry prísavného efektu drobný nádych, ktorý však netrval dlho. Mnoho ľudí sa však zhodne, že piloti sú pre Ferrari tým najmenším problémom. Patrí k nim aj dvojnásobný majster sveta Mika Häkkinen.

Šampióna z rokov 1998 a 1999 by sme mali radšej pozorne počúvať, keďže fínsky pretekár ako nejaký starozákonný prorok predpovedal ohromný nástup McLarenu v prostrednej fáze sezóny. Niekdajší pilot tohto tímu sa v jednom z posledných rozhovorov pre talianske médiá rozpovedal aj o situácii vo Ferrari, v ktorom považuje za jasnú príčinu problémov správanie monopostu.

„Keď je vaše auto ťažko zvládnuteľné, skôr sa dopustíte chyby,“ povedal Häkkinen v rozhovore pre Gazzetta dello Sport.

„Leclerc a Sainz už nie sú žiadni nováčikovia, ktorí sa potrebujú učiť. Aj keď je pravdou, že ani jeden z nich nie je majster sveta, majú na svojich pleciach väčší tlak. Sú to však dvaja skvelí pretekári, ktorí len potrebujú podporu. Keď budú mať v rukách skvelé auto, dosiahnu neuveriteľné výsledky,“ nepochybuje bývalý pretekár.

Ferrari v súčasnosti neťahá za kratší koniec povrazu len v súboji s Mercedesom a Aston Martinom o celkové druhé miesto, ale vo vývoji ho celkom jednoznačne prekonal aj McLaren. Práve posledného menovaného musí Scuderia podľa Häkkinena napodobniť.

„Keď sledujem monopost SF-23 v akcii na trati, tak si hovorím: ‚Ach, nemajú dobré auto.‘ Piloti po prvej jazde hovorili, že mali menšie problémy, ale podľa mňa mali naozaj veľké problémy, čo ešte znásobila forma Red Bullu, ktorý priam lietal,“ hovorí Häkkinen.

„Môžu to však napraviť a počin McLarenu je toho skvelým príkladom. Nikto vo Wokingu na nikoho neukazoval prstom, len tvrdo pracovali. Ľudia sa dokážu postarať o rozdiel,“ dodal Mika.

Súvisiace články