logo F1online.sk

Verstappenovi môže zhatiť cestu za Vettelovým rekordom len spoľahlivosť, myslí si Webber

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2023

Sezóna 2023 je v mnohom historická. Sme svedkami dominancie jedného tímu a jedného muža. Red Bull a Max Verstappen na svojej ceste za ďalším titulom prekonali množstvo rekordov a už doma v Zandvoorte môže Holanďan prekonať ďalší.

Keď v závere sezóny 2013 dominoval Red Bull podobne ako dnes, vyhral Sebastian Vettel deväť pretekov v rade. Na svojej ceste za svojím štvrtým titulom prekonal rekord, o ktorý sa dovtedy delili Michael Schumacher a Alberto Ascari.

Od roku 2014 nastúpila na trón dynastia Mercedesu, ktorú v sezóne 2021 zvrhli Verstappen a Red Bull. Nasledovala éra prísavného efektu, ktorej Red Bull dominuje a v tomto ročníku nepozná premožiteľa. Tím už prekonal bradatý rekord McLarenu z roku 1988, ktorý vtedy vyhral jedenásť pretekov za sebou (Red Bull je momentálne na trinástich), a Verstappen môže v Zandvoorte vyrovnať Vettelových deväť víťazstiev v rade z konca sezóny 2013.

„Myslím si, že pre ľudí je veľmi ťažké pochopiť, koľko práce a úsilia je potrebné na vytvorenie takejto dominancie,“ povedal pre F1.com Verstappenov predchodca v Red Bulle Mark Webber. „Je to veľká vec a musíte im za to udeliť kredit, pretože si to zaslúžia.“

„Dosiahnuť takúto obrovskú prevahu pri konkurencii, ktorá vo Formule 1 panuje… môžete sa skrátka dopustiť množstva chýb a číha na vás množstvo nástrah, či už jazdeckých, technických alebo pri zastávkach v boxoch. Niečo také sa nepodarilo celú večnosť, naposledy v roku 1988,“ dodal.

Na margo Vettelovho rekordu povedal: „Podľa mňa môžu Maxa zastaviť len problémy so spoľahlivosťou. Myslím si, že svet ho rád uvidí vyhrať domáce preteky. Vyrovnať rekord na holandskej pôde by bolo niečo výnimočné.“

Veru tak, už v Zandvoorte môže Verstappen zvíťaziť deviatykrát v rade a vyrovnať Vettelov rekord. Svoju nevídanú šnúru naštartoval v Miami a odvtedy ho nikto nedokázal ani len ohroziť, nieto sa mu ešte vyrovnať.

„On je ten, ktorého úlohou je zrealizovať preteky a doručiť výsledok. On tancuje na scéne, keď sa zdvihne opona. Darí sa mu. Vieme, koľko úsilia do toho vkladá – je to prvotriedny hráč a dnes už má aj obrovské skúsenosti,“ hovorí Webber.

„Po letnej prestávke sa vráti oddýchnutý a nie je vôbec pod tlakom, čo mu len pomôže,“ dodal Austrálčan.