logo F1online.sk

Záujem o F1 v Nemecku neustále klesá. Súvisí to s klimatickou krízou, vysvetľuje Hülkenberg

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 8. 2023

Zatiaľ čo niektoré štáty a regióny klimatické problémy zľahčujú a berú ich na ľahkú váhu, Nemci považujú otepľovanie planéty a výkyvy v počasí za veľmi vážnu vec. Nico Hülkenberg sa nazdáva, že aj to je jeden z dôvodov, pre ktorý obyvatelia najľudnatejšieho štátu Európskej únie dávajú od „efjednotky“ ruky preč.

Pokles záujmu o F1 zo strany Nemcov má viacero dôvodov. Krajina, známa (nielen) pre svoju precíznosť a automobilový priemysel, totižto už nejaký ten piatok nehostí veľkú cenu. Po ďalšie, esá ako Michael Schumacher, Sebastian Vettel či Nico Rosberg už aktívne nepretekajú.

V neposlednom rade sa podľa Nica Hülkenberga pričiňuje o nižšiu sledovanosť aj vzťah Nemcov k ekológií, keďže vraj dnešná Formula 1 ešte nie je dostatočne „zelená.“

„Nemecko bolo dlhé roky rozmaznávané Michaelom, Sebastianom a nakoniec Rosbergom,“ nechal sa počuť rekordér v počte pretekov bez pódiového umiestnenia. „Navyše, zásluhou Mercedesu bolo Nemecko v F1 vždy veľmi silno zastúpené [ako dodávateľ pohonných agregátov, pozn. red.], a to minimálne posledných 30 rokov.“

„Taktiež sa nazdávam, že niekedy je proste tento šport [v Nemecku] populárnejší a má vyšší dopyt, kdežto inokedy, samozrejme, upadá. Som ale aj toho názoru, že v Nemecku je automobilový priemysel vo všeobecnosti vnímaný tak, že je zodpovedný za klimatické zmeny a nie je udržateľný – a to platí pre motoršport ako taký.“

„Túto domnienku považujem za škodlivú a veci nepomáha ani to, čo hovoria politici ľuďom – že je na tom klíma zle, čo má následne aj negatívny dopad na samotnú Formulu 1.“ Záujem o najvyššiu motoristickú súťaž by v Nemecku mohol porásť po tom, čo do súťaže vstúpi Audi.

Okrem toho sa Stefano Domenicali vyslovil, že si želá návrat Hockenheimringu alebo Nürburgringu, no dodal, že to nebude také jednoduché. Obdobný pohľad na vec má aj Hülkenberg, ktorý by návrat domácej veľkej ceny uvítal, no nepredpokladá, že sa tak stane v dohľadnej dobe.

„Určite by som nebol proti, ale pre mňa by to nič nezmenilo,“ poznamenal 35-ročný veterán. „Neočakávam, že k tomu dôjde [k návratu VC Nemecka]. Ale nie som do toho zapojený, takže to s istotou povedať neviem. Ktovie, možno sa niektorí ľudia v zákulisí snažia ťahať za nitky, dodal Hülkenberg.