logo F1online.sk

Podľa Webbera sa Red Bullu nedostáva patričného uznania. Vysvetľuje, prečo je tomu tak

Red Bull, ilustračné
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 8. 2023

Red Bull je v tesnom závese za Mercedesom druhým najúspešnejším celkom posledných dvoch dekád. Od začiatku svojej existencie v roku 2005 si rakúska stajňa pripísala na konto už cez sto víťazstiev a dohromady pozbierala jedenásť titulov v súťaži jednotlivcov a Pohári konštruktérov. Tím z Milton Keynes sa podľa Marka Webbera napriek tomu neteší takému uznaniu, aké by si zasluhoval, a to vraj pre jeden jediný dôvod – nie je továrenským tímom ako Mercedes či Ferrari.

Kanadské víťazstvo Maxa Verstappena bolo jubilejným stým pre Red Bull. Trojciferné množstvo triumfov má na konte síce hneď niekoľko ďalších tímov – Ferrari, McLaren, Mercedes a Williams – no žiadnemu z uvedených aktérov sa na túto métu nepodarilo vyšplhať v takom krátkom rozmedzí, ako práve Rakúšanom.

Všetky spomínané tímy si buď v určitom momente vyrábali pohonné agregáty sami, alebo tak robia aj dnes. Red Bullu však doposiaľ stál vždy niekto „za zadkom“, či už to bol po dlhé roky Renault, respektíve v poslednom období Honda.

Mark Webber sa nazdáva, že práve pre tento dôvod je Red Bull síce  rešpektovaným tímom, ktorý sa na navždy zapíše do histórie, no nie natoľko uznávaným, ako Mercedes či svojho času Ferrari.

„Keby bol Red Bull výrobcom pohonných jednotiek, možno by si vyslúžil viac uznanie a lepšiu povesť,“ uviedol pre Motorsport.com deväťnásobný víťaz pretekov, televízny expert a aktuálny manažér Oscara Piastriho.

„Red Bull je v podstate tím zložený z úžasných jednotlivcov a ľudí, ktorí odviedli skvelú prácu pri konštrukcii krásnych monopostov Formuly 1, ktoré povyhrávali tak majstrovstvá sveta v Pohári konštruktérov, ako aj v súťaži jazdcov a boli dominantné po mnohých smeroch.“

„Títo ľudia napísali úspešný príbeh, a to vďaka tomu, že boli schopní niečo také vytvoriť. Red Bull do toho vložil množstvo úsilia – investoval do zamestnancov a infraštruktúry v Milton Keynes, a to všetko sa odzrkadlilo na jeho úspechoch.“

„V priebehu rokov sa tu vystriedalo veľa ľudí,“ poznamenal dlhoročný tímový kolega Sebastiana Vettela. „A títo chlapci dokázali niečo neskutočné – navyše s dvoma tímami. Ľudia akoby zabúdali na to, koľkým ľuďom dal vlastne Red Bull vo Formule 1 prácu,“ uzavrel Webber.