logo F1online.sk

Ako Palou vybabral s McLarenom: Vzal peniaze, no pretekať zaň nebude

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 8. 2023

Álex Palou, súčasný líder šampionátu IndyCar, si najnovšie proti sebe poštval celý McLaren. Tímu z Wokingu, ktorý rovnobežne s pôsobením v F1 súťaží aj na americkej pôde, dal pred časom záväzok, že sa od nasledujúcej sezóny oblečie do papájovej. Po tom, čo obdržal zálohovú platbu, sa však napokon rozhodol, že zotrvá u súčasného zamestnávateľa, ktorým je Chip Ganassi Racing. Svojím nekalým konaním sa tak pochopiteľne dostal do nemilosti Zaka Browna, ktorý nezostal svojej povesti nič dlžný a poriadne vypenil.

S talentovaným, no zrejme problémovým Španielom, mala americká odnož McLarenu opletačky už pred rokom. Dvadsaťšesťročný pilot sa totižto hodlal presťahovať do Indiany [kde sídli americký Arrows McLaren, pozn. red.] už pred začiatkom aktuálnej sezóny, no na poslednú chvíľu sa zistilo, že má ešte platnú zmluvu s Chip Ganassi Racing [ďalej len „CGR“].

Po súdnych ťahaniciach sa napokon prijalo uznesenie, na základe ktorého Palou pripadol do 1. septembra 2023 CGR. Následne mal byť k dispozícii McLarenu, ktorého je zároveň rezervným pilotom v F1 v priebehu celého aktuálneho ročníka.

Brown, mysliac si, že je už ságe ohľadom Španiela koniec, sa svojím zamestnancom zveril, že mu dal Palou viaceré záruky, že bude v rok 2024 pretekať za McLaren – veď koniec-koncov už aj obdržal zálohovú platbu.

Tá mu síce skutočne cinkla na účet, ale protihodnoty v podobe víťazstiev či pódií sa Arrows McLaren zrejme nedočká. „Vzhľadom na to, že nám dal Palou priamo a aj verejne záväzok, a my sme na základe tohto záväzku do neho značne investovali, sa jedná o neuveriteľné  sklamanie,“ uviedol pre The-Race.com Brown.

„Medzičasom sme mu už v predstihu zaplatili prvú významnú platbu za sezónu 2024, nehovoriac o miliónoch dolárov, ktoré putovali na jeho rozvoj v našom testovacom programe Formuly 1 a ktoré obdržal aj za to, že plnil úlohu rezervného jazdca a mal do budúcnosti potenciálne vyhliadky na miesto v F1.“

„Bohužiaľ, teraz sa zdá, že naša viera, záväzok, investícia a dôvera v Alexa boli nesprávne, pretože nedošlo k ich opätovaniu. Som mimoriadne sklamaný, že Álex Palou nemá v úmysle dodržať svoje zmluvné záväzky a byť pri našich úspechoch v IndyCar v roku 2024 a neskôr. To je zatiaľ všetko, čo vám k tomu môžem povedať,“ zakončil Brown.

Arrows McLaren má v súčasnosti zazmluvneného Pata O´Warda, Felixa Rosenqvista a Alexandra Rossiho. Z trojice pretekárov sa momentálne najväčšmi darí prvému z uvedených, ktorému patrí v šampionáte priebežne šieste miesto, no na prvého Paloua stráca už priepastných 160 bodov.