logo F1online.sk

Piastri bude mať oproti Norrisovi navrch, naznačil holandský odborník

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 8. 2023

Oscar Piastri sa na začiatku sezóny tak trochu hľadal – bodaj by aj nie, veď je nováčikom a McLaren sa navyše cez zimu veľmi nevyznamenal. Akonáhle sa však tím z Wokingu po aktualizáciách oklepal a výkonnostne si polepšil, Austrálčan naplno odkryl svoj potenciál a kolegovi Landovi Norrisovi bol razom takmer vyrovnaným súperom. Aj keď má zatiaľ o čosi navrch Brit, o chvíľu môže byť všetkému inak. Podľa holandského odborníka na motoršport Allarda Kalffa začne Piastri Norrisa časom porážať, a to vďaka svojej nesmiernej húževnatosti.

Lando Norris počas prvých dvoch rokoch svojho pôsobenia vo Formule 1 nestačil na Carlosa Sainza. Priebežne sa však zlepšoval a keď Španiela v McLarene vystriedal Ricciardo, prebral opraty a stal sa jasnou tímovou jednotkou.

Teraz sa do obdobnej situácie, ako pred rokmi Ricciardo, môže dostať on sám. Oscar Piastri, ktorému je predpovedaná veľká budúcnosť, začína vystrkovať rožky a od pretekom k pretekom si počína čoraz lepšie. Manažérom rodáka z Melbourne je navyše Mark Webber, ktorý svojmu mladšiemu krajanovi rozdáva cenné rady a aj vďaka ktorým môže Piastriho kariéra nabrať podľa Kalffa ten správny smer.

„Pri rokovaniach sú [Webber s Piastrim, pozn. red.] nároční. Odmietli Alpine, pretože chceli ísť do McLarenu.  Tá zmluva s Alpine mala v sebe asi chyby a tak si povedali: ´Odchádzame´. Veľmi dôverujem Markovi Webberovi,“ nechal sa počuť 61-ročný Holanďan.

„Piastrimu [dobre] radí. Sám totiž učinil počas svojej kariéry nesprávne rozhodnutia a som presvedčený o tom, že teraz sa rozhoduje správne.“ Kalffovi pripomína Piastri Verstappena. Oboch vraj spája jedna vlastnosť, ktorou Norris nedisponuje a pre ktorú môže súčasného lídra papájového tímu výkonnostne predčiť – húževnatosť.

„Typologicky sú rovnakí,“ povedal na margo Piastriho a Verstappena. „O úspechy museli bojovať. Piastri sa musel stať zakaždým šampiónom, aby sa dostal o úroveň vyššie. Norris má dobré sociálne zázemie, mal ľahké detstvo.“

„Pochádza z veľmi bohatej rodiny. Nie je na tom samozrejme nič zlé, ale môže sa to postarať o to, že nebojujete o každú jednu desatinu,“ [ktorú by vraj húževnatí Verstappen a Piastri súperom nikdy nedarovali, pozn. red.] dodal Kalff.