logo F1online.sk

Ponuky na kúpu Haasu nám chodia každý týždeň, hovorí Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2023

Ako je na tom najmenší a najchudobnejší tím na rošte? Táto otázka určite zaujíma nejedného potenciálneho investora. Nuž, aj keď to na prvý pohľad nie je žiadne terno, aj taký tím Haas dokáže podľa slov svojho šéfa vyťažiť veľmi veľa zo súčasnej situácie. Jedným dychom však dodáva, že cesta sem bola veľmi tŕnistá.

Už sú preč časy, keď Red Bull kúpil stajňu Jaguar za libru alebo Ross Brawn za rovnakú cenu Hondu. V súčasnosti stoja tímy Formuly 1 stovky miliónov dolárov a nikto nepredáva. Získať miesto na rošte prostredníctvom kúpy už existujúcej stajne je takmer nemožné a vstúpiť do F1 s novým účastníkom je ešte náročnejšie a ešte drahšie.

Tím Haas je najmladším a zároveň najmenším tímom vo Formule 1. V roku 2016 absolvoval svoju prvú sezónu a napriek mnohým prekážkam sa dodnes drží. Aj keď podľa slov jeho šéfa Günthera Steinera nie je stajňa ziskový podnik, záujem o jej kúpu je obrovský.

„Každý týždeň dostávame ponuky od záujemcov o kúpu tímu Haas, ale nie za libru. V súčasnosti hovoríme o stovkách miliónov. Vlastniť stajňu vo Formule 1 je v súčasnosti dobrou investíciou,“ povedal Steiner v rozhovore pre britský Mirror.

„Chcem, aby bol tím ziskový, pretože jeho hodnota stúpa a sme na dobrej ceste tento cieľ dosiahnuť. V súčasnosti sme na tom po ekonomickej stránke dobre a verím, že dokážeme zakončiť rok aspoň s rovnou nulou medzi príjmami a výdavkami,“ dodal.

Na prvý pohľad sa to nezdá ako žiadny fantastický biznis, keď na konci svojej ôsmej sezóny dosiahnete ekonomickú sebestačnosť a už sa nemusíte spoliehať na finančné príspevky svojho majiteľa. Netreba však zabúdať, že Gene Haas vďaka tímu výrazne posilnil aj svoje vlastné podnikanie. Ak sa jeho tím dostane na rovnú nulu, znamená to, že jeho prežitie už nie je závislé od finančných výsledkov majiteľa.

„Všetci veľmi rýchlo zabudli, že ešte pred piatimi rokmi čelili tímy krachu. Nie je to tak dávno, aby sa to nemohlo vrátiť. Nikde nie je napísané, že Formule 1 sa bude takto dariť aj naďalej, takže si treba poistiť existujúcich desať tímov a postarať sa o ne, pretože boli s F1 v dobrých aj ťažkých časoch,“ hovorí Steiner, ktorý má v otázke príchodu nového tímu úplne jasno.

„Prvé dve sezóny sme nedostávali žiadne prize money a pán Haas to všetko musel zaplatiť z vlastného vrecka. Prečo by sme sa teraz mali deliť? Nie som proti príchodu jedenásteho tímu, ale ten musí byť prínosný pre všetkých.“

„Týchto desať tímov investovalo do tohto športu veľa peňazí a my sme ho doviedli tam, kde je, tak prečo by sme mali súhlasiť s príchodom niekoho s vedomím, že poklesnú naše príjmy a nováčik bude zarábať na niečom, čo vybudovali ostatní? Ak nám to prinesie zisk, nemáme dôvod byť proti,“ odkázal Steiner.