logo F1online.sk

Webber: Oscar je fenomenálny. Sme naňho veľmi hrdí

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2023

26-miliónová Austrália má na rošte dvoch zástupcov. Krajina s neveľkou populáciou môže byť na svoju motoristickú minulosť právom pyšná a pri pohľade na súčasné výkony Oscara Piastriho sme si takmer istí, že Austrálčania budú ešte dlhé roky fandiť svojmu miláčikovi. K oblohe v súčasnosti stúpa hviezda Oscara Piastriho, ktorý za mnohé vďačí aj svojmu manažérovi Markovi Webberovi.

Rodák z Melbourne prišiel do Formuly 1 na vlne veľkých očakávaní. Ako nováčik získal tituly vo Formule 3 aj Formule 2, čo je vždy výnimočný počin. S tímom Alpine, do ktorého kádra donedávna patril, sa nerozlúčil práve v dobrom a za McLaren začal jazdiť po roku na „lavičke náhradníkov“.

Jeho pretekársky životopis však ukazuje, že nech po ňom siahne ktokoľvek, nešliapne vedľa. Iste, vo Formule 1 je to vždy iné a oveľa náročnejšie, ale Piastri vo svojej nováčikovskej sezóne určite ukazuje, že ho v najvyššej motoristickej triede čaká dlhá kariéra.

„Myslím si, že to bolo niekoľko výnimočných týždňov pre celý tím,“ povedal Piastriho manažér Mark Webber pre Formula 1.com. „Latka sa pre celú skupinu veľmi rýchlo a veľmi výrazne zdvihla – to by sme nemali nijak skrývať.“

„Myslím si, že stále netreba zabúdať, že Oscar vlani nepretekal. Podľa mňa bolo nevyhnutné dať mu na začiatku sezóny trochu čas. Je to jeho prvá sezóna vo Formule 1, takže to nie je, akoby sa sem vrátil po ročnej prestávke. Bol preč 15 mesiacov a nikdy v F1 nejazdil,“ pripomína Webber, ktorý tiež podčiarkol, akej konkurencii jeho zverenec čelí.

„Lando podáva výnimočné výkony a všetci vieme, že je to špičkový pretekár. Na Oscara teda môžeme byť právom hrdí a sme naňho právom hrdí,“ vyhlásil deväťnásobný víťaz veľkej ceny.

Webber však veľmi dobre vie, že toto nie je koniec, ale stále len začiatok. Keďže Piastriho pozná dlho a dobre, vie, čo bude nasledovať. „Mal fenomenálny, naozaj fenomenálny, vstup do svojho prvého roka. Keďže tu však hovoríme o Oscarovi, bude naďalej pracovať na všetkom, čo môže zlepšiť, a bude sa aj naďalej zdokonaľovať,“ sľubuje bývalý pilot Minardi, Jaguaru, Williamsu a Red Bullu.