logo F1online.sk

Stroll to po budúcej sezóne zabalí, myslí si Croft

Lance Stroll
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 8. 2023

Spomedzi pilotov na štartovom rošte čelí azda najväčšej kritike Lance Stroll. Pýtate sa, prečo? Dvadsaťštyriročný Kanaďan je totiž snáď už posledným pretekárom, ktorého možno v súčasnej F1 označiť za jazdca-platiča. Nebyť Lawrenca Strolla, miliardára, ktorý zároveň stojí v čele predstavenstva Aston Martinu, Stroll junior by si na základe svojich výkonov našiel miesto v niektorom z iných tímov len ťažko. Podľa Davida Crofta by to v prípade, že by nebol podporovaný otcom, možno ani nemal v úmysle. Komentátor Sky Sports sa totiž domnieva, že rodáka z Montrealu účinkovanie v najvyššej motoristickej súťaži nebaví a dá jej už čoskoro zbohom.

Stroll vstúpil do kolotoča Formuly 1 už ako osemnásťročný. Zatiaľ čo časť formulovej obce ho označovala za mimoriadne talentovaného pretekára, odvolávajúc sa na jeho víťazstvo v európskej F3, väčšina sa zhodla na tom, že pri jeho angažovaní zohrali úlohu peniaze.

Kanaďan síce už počas prvej sezóny v F1 zaknihoval pódium ako vôbec najmladší nováčik v histórii a takmer na body zdolal vtedajšieho tímového kolegu Felipeho Massu, no treba si naliať čistého vína a priznať si, že Brazílčan bol v tom čase už za zenitom.

V nasledujúcom, v poradí druhom ročníku, mal Stroll po prvýkrát a zatiaľ aj naposledy navrch od svojho tímového súputníka, keď predčil Sergeja Sirotkina. V ďalších sezónach však už zakaždým ťahal za kratší povraz – či už voči Sergiovi Pérezovi, Sebastianovi Vettelovi alebo aktuálne Fernandovi Alonsovi, na ktorého stráca v súčasnosti už vyše sto bodov.

O Fernandovi Alonsovi je známe, že nejedného zo svojich bývalých kolegov zadupal do zeme a ten či onen pretekár následne stratil radosť z pretekania. Najnovšie sa zdá, že obdobný osud postihol aj Strolla, ktorý pôsobí častokrát nezaujato, deprimovane či znudene, a to aj pri rozhovoroch pred televíznymi kamerami.

Pre Davida Crofta by preto nebolo prekvapením, ak by sa držiteľ troch pódiových umiestnení s „efjednotkou“ už čoskoro rozlúčil. „Lance Stroll je pravdepodobne jediným pretekárom na štartovom rošte, o ktorom sa vie, že ma zaistené miesto, pokiaľ má za sebou svojho otca,“ vyslovil sa 53-ročný Brit v podcaste Sky Sports.

„To je jeden z dôvodov, prečo zmluva Lanca Strolla nikdy nebola témou dňa,“ pokračoval. „Nikdy sme sa nezamýšľali nad tým, aká ho čaká budúcnosť [po odchode z F1, pozn. red.], ale tak trochu sa domnievam, že o rok a pol uvidíme Strolla pretekať vo Formule 1 naposledy a následne sa bude venovať niečomu inému.“

„Nazdávam sa, že ho to celé prestáva baviť. Nemyslím si, že Formula 1 bol šport, ktorému sa chcel venovať, keď bol mladší. Nehovorím však, že si pretekanie v F1 neužíva, no občas, keď sa naňho pozriem, mám dojem, že sa chce venovať niečomu inému.“

„Chcem vidieť späť Lanca Strolla, takého, aký bol v Bahrajne [kde podal vzhľadom na svoj zdravotný stav znamenitý výkon, pozn. red.], pretože si myslím, že vyzerá byť momentálne tak trochu stratený. Myslím si, že ho to prestalo baviť a čokoľvek sa stalo, Lance jednoducho nevyzerá byť motivovaný tak ako na začiatku sezóny,“ zakončil Croft.

Súvisiace články