logo F1online.sk

Aston Martin nekončí s vývojom: Do Zandvoortu chystá tím vylepšenia

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 8. 2023

Aston Martin začal rok trochu prekvapivo ako hlavný vyzývateľ Red Bullu. V prvej tretine sezóny sme vídali Fernanda Alonsa pravidelne na pódiu, ale forma tímu sa postupne zhoršovala. V súčasnosti môžeme považovať monopost AMR23 až za piaty najhorší na rošte, avšak v Silverstone nemienia podľa slov Mikea Kracka hodiť flintu do žita.

Výkonnosť monopostu na Veľkej cene Belgicka vliala Aston Martinu nádej do žíl. Piate miesto Fernanda Alonsa možno nie je jeho životný úspech a tímu pomohlo aj množstvo vonkajších vplyvov, ale bol to potrebný výsledok, ktorý dodáva partičke zo Silverstone sebadôveru do ďalších týždňov.

Šéf Aston Martinu Mike Krack nedávno pripustil, že jeho tímu zlomili väz vylepšenia privezené do Kanady. Inžinierom chvíľu trvalo všetko pochopiť, čo napredujúci súperi bez váhania využili. Sezóna však ešte nekončí a technické oddelenie pod vedením Dana Fallowsa mieni v druhej polovici sezóny prejsť do ofenzívy.

„Zlepšovať sa budeme na každých pretekoch a keď uvidíte zoznam vylepšení v Zandvoorte, budete si to môcť prečítať a pochopiť,“ sľubuje Krack.

O balíku vylepšení pre Holandsko sa už v médiách hovorilo a vraj to bude niečo naozaj veľké. Musíme si však počkať a presvedčíme sa na vlastné oči. Zároveň to znamená, že Aston Martin nemieni zabaliť tohtoročný vývoj a sústrediť sa na budúcu sezónu.

„Nezatvárame kohútik, ale pokračujeme ďalej naplno,“ povedal Luxemburčan na margo vývoja.

Na otázku, či má Aston Martin pripravenú nejakú tajnú zbraň, ktorá tím posunie o kusisko dopredu, odpovedal: „Rád by som povedal, že prídeme s niečím zázračným, ale máme nastavený vývojový plán a tieto vylepšeniach vychádzajú z pokračujúceho vývoja monopostu. Pokračujeme ďalej podľa stanoveného harmonogramu a na základe skúseností pozbieraných na trati zistíte, akým smerom sa musíte vydať smerom do budúcna.“

„Po jedenástich pretekoch sa však zároveň musíme zastaviť a ohliadnuť späť. Máme na konte desaťkrát viac bodov než vlani v tomto čase a sme tretí v Pohári konštruktérov,“ hovorí Krack.

„Samozrejme, s vašimi výsledkami rastú aj očakávania, nesmiete však zabúdať, odkiaľ ste prišli. Okrem snahy o ďalší vývoj si musíme uvedomiť, že sa nám podarilo urobiť veľký pokrok. Je dôležité ohliadnuť sa a pripomenúť si, čo všetko sa vám podarilo dosiahnuť,“ dodal.

Súvisiace články