logo F1online.sk

Sainz viní z kolízie Piastriho: Takéto manévre tu v posledných rokoch skúšal nejeden

Štartové pole po štarte VC Belgicka 2023
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 7. 2023

Prvá zákruta v Spa je veľmi zradná. Je len pár metrov ďaleko od štartového semaforu a ide o veľmi pomalú zákrutu, takže by ste očakávali, že na širokej trati sa tam monoposty pohodlne narovnajú. História nás však učí, že ide o veľmi zradné miesto a v tomto roku naň doplatili Carlos Sainz a Oscar Piastri.

V roku 2019 sa tu vybúral Max Verstappen, rok predtým tu došlo k obrovskej nehode, keď Fernando Alonso preletel cez Charlesa Leclerca. Počin Romaina Grosjeana ani nemusíme pripomínať.

Táto zákruta „klame telom“. Z kokpitu to vyzerá, že sa pred vami otvára veľký priestor, do ktorého môžete poslať svoj monopost, ale medzera sa v sekunde uzavrie a vy sa môžete už len modliť.

V tomto roku na to doplatil nováčik Oscar Piastri, ktorý sa s Carlosom Sainzom nezmestil do prvej zákruty. Španielsky pretekár si chystal útok na Lewisa Hamiltona. Dostal svoje Ferrari na vnútornú stranu, ale tam sa chystal aj pilot McLarenu, ktorý skončil natlačený na múr. Komisári kolíziu neriešili a ako majú vo zvyku v prípade incidentov v prvom kole, označili ju za pretekový incident.

„Útočil som na Lewisa do prvej zákruty. Myslím si, že sa mi predbiehací manéver viac-menej podarilo dotiahnuť do konca, ale odrazu som pocítil kontakt vzadu vpravo. Nečakal som, že mi to pošle takto na vnútornú stranu,“ povedal po skončení pretekov Carlos Sainz pre televíziu Sky.

„Ak chcete vedieť môj názor, tak pretekám v Spa už nejaký siedmy alebo ôsmy rok a zakaždým, keď sa niekto pokúsil o takýto manéver na vnútornú stranu, skončilo to incidentom alebo nehodou. Ak sa pozriete na štarty z minulosti, tak sa to opakovalo. Možno tá chyba vyplynula z nedostatku skúseností, ale také veci sa stávajú.“

„V jednom okamihu som ho zazrel v podstate v múre, ale sústredil som sa na svoj súboj s Lewisom. Trafil som vrchol zákruty a neurobil som žiadnu chybu. Chcel som zaútočiť na Lewisa, keď Oscar zaútočil na mňa a na Lewisa, čo bolo podľa mňa trochu optimistické z jeho strany,“ dodal Sainz.

Piastri však s týmto záverom úplne nesúhlasí. Austrálsky mladík patril v doterajšom priebehu k hrdinom víkendu, keď ho od pole position do šprintu delilo len jedenásť tisícin sekundy a aj do nedeľných pretekov štartoval pred tímovým kolegom Landom Norrisom.

Na sympatické výkony však v nedeľu nemal možnosť nadviazať. Podľa jeho slov bol incident so Sainzom 50 na 50, tvrdí, že ho prekvapila zmena smeru pilota Ferrari. V tom okamihu vraj už nemohol urobiť viac, aby zabránil kolízii. „Prekvapil ma ten jeho pohyb doprava. Podľa mňa som bol od toho momentu dosť limitovaný vo svojich možnostiach. Možno som mohol zabrzdiť ešte neskôr a posunúť sa viac k jeho boku. Pri spätnom pohľade sa to však ľahko hovorí,“ povedal Piastri po pretekoch.

„Myslím si, že keď som sa dostal do tejto pozície, bolo dosť ťažké ísť buď dopredu, alebo dozadu. Zostal som tam tak trochu zaseknutý. Snažil som sa urobiť to najlepšie, čo som v danej chvíli mohol, ale nedalo sa toho urobiť veľa. Podľa mňa sme obaja mohli urobiť veci trochu inak.“

„Myslím si, že to spadá do kategórie incidentov v prvom kole. Mal som dobrý štart, ale v brzdnej zóne sa Carlos posunul trochu doprava a prebrzdil. Od toho okamihu boli moje možnosti obmedzené. Pozriem sa, čo som mohol urobiť inak. Takýto skorý koniec je vždy veľká škoda,“ dodal Piastri.

Súvisiace články