logo F1online.sk

Môžem si za to sám, pripúšťa Alonso

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2023

Nestáva sa často, aby sa taký skúsený jazdec ako Fernando Alonso dopustil chyby, ktorá by viedla k jeho vypadnutiu. V sobotu si však sám sebe venoval takýto nemilý narodeninový darček, keď sa prerátal v zákrute Pouhon.

I napriek náročným podmienkam sa jazdcom darilo vyvarovať sa chýb. O dve najväčšie sa postarali piloti Aston Martinu. Najskôr Lanceovi Strollovi nevyšiel prejazd cez deviatu zákrutu, v šprinte zas skončil v štrku jeho tímový kolega len o pár desiatok metrov ďalej.

Z predpísaných jedenástich kôl odjazdil len tri. “Spravil som chybu. Dotkol som sa obrubníka alebo bielej čiary a stratil som kontrolu nad autom,” nechodil okolo horúcej kaše Fernando Alonso. “Bol som veľmi blízko za Nicom, takže som v tejto zákrute trochu stratil rytmus.”

Keďže šprint je len veľmi diétny predkrm pred nedeľnými pretekmi, pre vypadnutie si dlho nebude spytovať svedomie. “Aj tak sme boli na nebodovaných priečkach. Nemyslím si, že by sme dnes boli schopní dostať sa do najlepšej osmičky. Ak mám raz vypadnúť, tak je azda lepšie, že sa to stalo dnes a nie v iný deň.”

Aké panovali na okruhu podmienky? FIA so štartom otáľala a to najhoršie sme prečkali na rošte a následne za bezpečnostným vozidlom, ale ani na intermediálkach to nebola žiadna prechádzka ružovým sadom.

“Samozrejme, podmienky boli náročné. Celý víkend sme hľadali grip a hádali sme, kde by sme ho v tej-ktorej zákrute našli najviac,” konštatuje oddnes už 42-ročný Španiel. “Každým kolom sa podmienky na trati masívne zlepšovali. So všetkými autami na trati to bolo obtiažne. Na trati bola iná viditeľnosť ako v kvalifikácii.”

Na viditeľnosť sa sťažovali viacerí jazdci. Fernando Alonso argumentoval slabou viditeľnosťou aj pred komisármi, keď mal vysvetľovať svoju nebezpečnú zmenu smeru po zastávkach v boxoch. FIA mu napokon udelila len varovanie, keďže uznala, že viditeľnosť smerom dozadu bola veľmi slabá a Alonso sa skutočne mohol vykláňať doľava len preto, aby aspoň trochu videl pred seba.

V mokrom šprinte obišiel nasucho aj Lance Stroll. Kanaďan získal pozície hneď po štarte, keďže na intermediálky prezul spolu s prvou skupinou jazdcov. Z jedenástej priečky sa však už vyššie nedokázal posunúť.

“Nemali sme veľa gripu a dosť sme sa trápili,” pustil sa do analýzy svojich pretekov Lance Stroll. Kanaďan tiež pripustil, že Aston Martin výkonnostne upadá. “Nebolo to zrovna skvelé, trápime sa s balansom a priľnavosťou. Nebol to zrovna skvelý deň, ale uvidíme zajtra.”

Reportér F1 TV požiadal rodáka z Montrealu, aby priblížil dôvody, prečo je Aston Martin vo výsledkových listinách čoraz nižšie. Je to spôsobené problémami s nastaveniami, balansom, prítlakom, priľnavosťou, alebo autu nesadol okruh? “Musíme sa pozrieť na veľa vecí, nemám teraz všetky odpovede.”

Súvisiace články