logo F1online.sk

Norris je rád, že sa dostal do Q3. Od prvej časti jazdil so zničenou podlahou

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala28. 7. 2023

Od McLarenu sa v Belgicku čakalo viac, keďže rýchle zákruty náramne vyhovujú monopostu MCL60. Na výsledkoch sa to však zatiaľ neodrazilo a Oscar Piastri s Landom Norrisom získali len šiestu a siedmu priečku. Britský jazdec je aj s takým výsledkom spokojný, najmä po zohľadnení problémov s monopostom.

Na mokrej trati je to vždy aj trochu lotéria. Nevýherné čísla si tentoraz vyžreboval Lando Norris, ktorý už od Q1 jazdil s hendikepom. “V prvej časti kvalifikácie som vyšiel z trate a kompletne som si zničil podlahu. Som rád, že som sa dostal až do Q3, a že som na Oscara stratil len pár desatín sekundy. Myslím si, že podal veľmi dobrý výkon, v druhom sektore bol veľmi silný. My sme na rovinkách veľmi slabí, takže sme tam niečo stratili.”

Na všetko sa treba pozerať pozitívne, povedal si siedmy muž piatkovej kvalifikácie. “Mohlo to byť aj oveľa horšie, mohol som vypadnúť už v Q1. Siedmu priečku beriem.”

Aká časť podlahy sa vlastne poškodila a podarí sa ju opraviť do soboty? Platia už pravidlá parc fermé… “Celá. Ale môžeme ju opraviť, alebo v to aspoň dúfam. Obyčajne sa to dá.”

Inžinieri teda majú pred sebou večernú seansu s lepiacou páskou? “Lepiaca páska nám nepomôže, už sme to skúšali zlepiť. Odviedli dobrý kus práce, že z nej opravili čo najviac, ale poškodenie bolo priveľké, aby sme boli konkurencieschopní.” Poznamenajme, že FIA by McLarenu mala umožniť výmenu kus za kus. “Neboli sme zlí. Keby sme mali auto v jednom kuse a v Q1 som nespravil chybu, mohli sme mať lepší deň. Nestratili sme tak veľa na chlapcov vpredu. Som však spokojný s tým, čo som z toho vyžmýkal.”

Leclerc, Hamilton a Sainz boli tentoraz nad Norrisove sily. “Je to trochu frustrujúce, pretože to medzi nami a ostatnými bolo tesné, no veríme, že v sobotu to obrátime a získame lepší výsledok.”

Rodák z Bristolu napokon dostal otázku, či vie vyčísliť stratu, ktorú mu spôsobila poškodená podlaha. Svojou odpoveďou opäť pobavil publikum. Pred svojím odchodom totiž s kamenným výrazom odvetil: “Dve sekundy.”

Oscar Piastri dnes dokázal poraziť svojho tímového kolegu o viac než tri desatiny sekundy. Po kvalifikácii sme videli oboch zahĺbených v rozhovore. Neporovnávali si však kolá. “Ani nie. Videl som, že mu lepili podlahu, tak som sa pýtal, čo sa mu stalo. Potom sme sa bavili o tom, kde sme boli v porovnaní s ostatnými rýchli a kde zas pomalí.”

Austrálsky pilot zajazdil v Q3 skvelý čas v prostrednom sektore, no v tom poslednom mu lepšia pozícia utiekla. Nakoniec je z toho šieste miesto. Keby však začalo trochu mrholiť, čo v sobotu zrejme bude, vraj by mal väčšiu šancu na lepší výsledok.

“Podmienky boli náročné, no cítil som sa veľmi komfortne. Myslím si, že mi tak trochu uškodil fakt, že trať schla a blížili sme sa k normálnym podmienkam,” uvažuje Piastri. “V monoposte F1 som tu totiž ešte nezajazdil kolo na suchu. Nepoznal som brzdné body, a keď je trať mimo stopy mokrá, nechcete brzdiť príliš neskoro. Žiaľ, tu som na stole nechal nejaký čas. Aj tak je to slušný výsledok.”

Takmer celý víkend je ešte stále pred nami a aj súboj s Mercedesom a Ferrari je otvorený. Čo od neho očakáva? “Naše auto má celkom dobrú rýchlosť. Zdá sa, že Ferrari je tento víkend silnejšie, takže o pozíciu druhého najlepšieho tímu nebojujú len dve stajne, ale skôr tri, možno štyri. Bude to ťažké, ale v sobotu dostaneme ďalšiu šancu.”