logo F1online.sk

Maďarský výsledok Alonsa sklamal, no považuje ho za férový: Sme piaty najrýchlejší tím

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala24. 7. 2023

Fernando Alonso a Lance Stroll na Hungaroringu získali len tri majstrovské body. V porovnaní so začiatkom sezóny, keď Španiel zbieral jedno pódium za druhým, je to obrovský kontrast. Taká je však realita, povzdychol si Alonso, podľa ktorého Aston Martin na viac nemal.

Dvojnásobný majster sveta odjazdil pomerne osamotené preteky. V úvodných kolách ho predbehol Sergio Pérez, v druhej polovici pretekov George Russell a pre voľbu inej stratégie si vymenil pozíciu s Lanceom Strollom, ale oveľa viac sa toho okolo Alonsa neudialo.

“Myslím, že nie sme dostatočne rýchli, aby sme potrápili niekoho vpredu, a ani zozadu nás nikto neohrozoval,” zhodnotil svoje preteky Fernando Alonso. Takto to však nemôže pokračovať, pretože ostatní ešte stále prinášajú vylepšenia.

Aj keď Aston Martin spravil všetko na jednotku, na viac skrátka nemal. “Vždy chcete viac. My sme však spravili maximum. Nedopustili sme sa žiadnych chýb, všetko sme sa pokúsili optimalizovať. Deviate a desiate miesto boli maximum, ale výsledkovo to určite nie je najlepšie. Sme za McLarenmi, Ferrari, Mercedesmi a Red Bullmi. Musíme zistiť, ako sa môžeme pred nasledujúcim víkendom zlepšiť. Bude to ďalšia príležitosť.”

Hungaroring mal pritom zeleným monopostom vyhovovať. “Očakávali sme, že v Silverstone sa budeme trochu trápiť, ale mysleli sme si, že v Budapešti budeme silnejší. Nestalo sa, takže sa to pokúsime rozanalyzovať a v Spa sa vrátiť silnejší.”

Alonso dostal aj otázku, čo také by mal Aston Martin zlepšiť, aby sa aspoň priblížil k výkonom, ktoré predvádzal v prvej tretine sezóny. “Potrebujeme viac gripu,” odpovedal suverénne. “Odteraz ich budeme doháňať. Čakajú nás rôzne typy okruhov a dúfame, že nášmu autu sadnú viac. Na posledných pár pretekoch sme sa však trochu trápili, takže sa musíme maximálne koncentrovať, skloniť hlavy a pokúsiť sa pochopiť dôvody.”

“V Rakúsku sa Hülkenberg s Haasom ocitli v kvalifikácii na štvrtom mieste a všetci sme boli prekvapení. V Silverstone bol veľmi rýchly Williams a všetci sme boli prekvapení. Tu bola veľmi rýchla Alfa Romeo a všetci sme boli prekvapení,” rozvíjal svoje myšlienky. “Ale v pretekoch sa všetko opäť utrasie a veľké tímy skončia vpredu. My sme na chvoste top tímov. Musíme sa opäť vrátiť na čelo tejto skupiny.”

Lance Stroll v nedeľu stavil na inú stratégiu a už na štarte obul mäkkú zmes pneumatík. Vydržal však na nej len deväť kôl, a tak jeho zvyšné dva stinty boli oproti Alonsovým posunuté; aj preto bol od kolegu pomalší.

“Bol to náročný víkend, skrátka sme neboli dosť rýchli. Musíme z auta vydolovať nejakú rýchlosť, pretože nie sme takí konkurencieschopní, akí by sme teraz chceli byť,” naliehal Lance Stroll. “McLareny, Mercedesy a Ferrari sú od nás rýchlejšie. Musíme sa prebojovať späť tam, kde sme boli na začiatku roka.”

Má však Aston Martin na nejaký nový balík peniaze či vývojový priestor? “Myslím si, že niečo by sme mohli vymyslieť a dať sa dokopy.”

Súvisiace články