logo F1online.sk

Zvyšuje sa tlak na Magnussena? Steiner vyzdvihuje Hülkenberga, Dánovi zdvihol ukazovák

Nico Hülkenberg
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2023

Dostáva sa Kevin Magnussen pod stále väčší tlak? Nico Hülkenberg predvádza v tejto sezóne priam zázračné výkony a víkend čo víkend ohromuje svojimi kvalifikáciami, kým dánsky pretekár upadá do negatívnej špirály. Štatistiky ukazujú na Hulka ako na dominantného pilota Haasu a uvedomuje si to aj šéf stajne Günther Steiner, v ktorého komunikácii sa začínajú objavovať prvky z minulej sezóny.

Určite si spomeniete, ako temperamentný Tirolčan v minulej sezóne opakovane a stále tvrdšie kritizoval Micka Schumachera. Kevin Magnussen bol vlani pri svojom nečakanom návrate do Formuly 1 za hrdinu, ale v tejto sezóne je situácia úplne opačná. Za hviezdu je pri svojom nečakanom návrate Hülkenberg, kým Magnussen ide od porážky k porážke.

V kvalifikačnom porovnaní vedie nemecký pretekár 8:2, v pretekovom je to vyrovnané 5:5, ale záleží na bodoch a tých má Nico deväť, kým Kevin dva. Je tu ešte jedna zaujímavosť, ktorá je pre viditeľnosť malého tímu ako Haas nesmierne dôležitá, Hülkenberg postúpil šesťkrát do Q3 (v Kanade stál dokonca v prvom rade), kým Magnussen len raz a väčšinou sa z kvalifikácie porúčal už v Q1.

Kevin to istotne začína pociťovať aj vnútri tímu. Slová jeho šéfa Günthera Steinera to dokumentujú, keď pred maďarským víkendom povedal, že by s Nicom rád predĺžil zmluvu, kým Magnussenovi odkázal, aby sa zlepšil.

„Určite je to najlepší kvalifikant, s ktorým som kedy pracoval,“ prehlásil Steiner. „Niekedy dokáže poskladať kolo absolútne nečakane a nechápete, odkiaľ dokázal niečo také vytiahnuť.“

Nadviazal tým na nedávne slová športového riaditeľa Alfy Romeo Beata Zehndera, ktorý Hulka takisto označil za najlepšieho kvalifikanta, s ktorým kedy pracoval, čím ho zjavne povýšil aj nad Charlesa Leclerca či Sebastiana Vettela. „Beat pôsobí vo Formule 1 dlhšie než ja, takže rešpektujem jeho názor. Nico je skvelý kvalifikant, čo sme v tejto sezóne aj videli,“ povedal Steiner.

Zdá sa, že všetko je nachystané na podpis novej zmluvy. Obom pilotom stajne končia kontrakty po tejto sezóne a v Haase nepanuje nespokojnosť. „Kontrakt vyriešime už čoskoro. Na podujatiach v Maďarsku a Belgicku bude prítomný aj Gene Haas. Už sme o tom hovorili, ale vždy je lepšie riešiť podobné veci osobne, nie po telefóne. Už to nepotrvá dlho a dúfame, že to budeme môcť uzavrieť a oznámiť čo najskôr, pretože sme s Nicom veľmi spokojní,“ pochvaľuje si svojho pilota Steiner.

Platí to aj o Kevinovi Magnussenovi? Šéf Haasu už predtým avizoval, že by si rád ponechal oboch jazdcov, ale Dánovi zrejme ukázal pomyselný zdvihnutý ukazovák. „Sme celkom spokojní. Samozrejme, Kevinovi kvalifikácia niekedy nevyjde podľa predstáv, ale to mu nemusím pripomínať. Pracuje na tom a sme presvedčení, že sa to zlepší.“

„Logicky vie, že sa musí dotiahnuť. V súčasnosti je Nico skrátka lepší a Kevin to bez problémov prizná. Pomáha mu to, pretože vie, ako veľmi sa môže zlepšiť. Tento rok sa Kevin niekoľkokrát rozhodol pre Nicovo nastavenie a väčšinou to zabralo,“ povedal Steiner.