logo F1online.sk

Norris má po treťom mieste dobrú náladu a uťahuje si z Bottasa

Lando Norris
© Filip Škripko
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2023

Z McLarenu je nový Aston Martin. Zelené monoposty boli v úvode sezóny jasne druhé najrýchlejšie na rošte, no zdá sa, že ich štafetu prevzali papájoví. Lando Norris má z toho nesmiernu radosť, čo len vylepšuje jeho beztak skvelú náladu. S výsledkami je spokojný a medzi rečou si uťahuje zo súperov.

Lando Norris v kvalifikácii vybojoval tretie miesto a bezprostredne po vystúpení z auta poznamenal, že mohol mať aj na pole position. Vo svojom kole však spravil pár chybičiek, bez ktorých by chýbajúcu desatinku sekundy určite našiel. Aspoň tak to vnímal počas rozhovoru s Danicou Patrickovou.

Po utriedení si myšlienok však zhodnotil, že tretie miesto si celkom zaslúžil a určite ho teší. “Podľa mňa by sme sa mali pozrieť na celý obraz. Predtým by sme tretie miesto brali,” spomína si na náročný vstup do sezóny Lando Norris. “Nie som nešťastný, len nie som spokojný so svojím kolom. Viem však, že Lewis spravil pár chýb a Max sa necítil zrovna najistejšie.”

“Vždy dumáte, čo viac ste mohli spraviť. V mojom kole som mohol niečo spraviť v šikane, ale zase niektoré iné veci som v poslednom kole spravil najlepšie za celú kvalifikáciu. Tak to niekedy chodí,” pokračoval pilot McLarenu.

Pole position nakoniec patrí Lewisovi Hamiltonovi. Podľa Norrisa oprávnene. “Povedal by som, že Mercedes mal nad nami trochu navrch, možno odhliadnuc od Q2 na stredne tvrdej zmesi. Boli sme však trochu pozadu v Q1 aj v Q3. Mercedes pôsobí dobrým dojmom celý víkend.”

Nad Hamiltonovými piatkovými rečami o tom, ako je na tom monopost biedne, len mávol rukou. “Keď sem príde Lewis, tak určite povie, že v piatok to s nimi nevyzeralo dobre. Oni však v piatok neobuli mäkkú zmes. Vyzerali byť na tom zle, ale už na stredne tvrdej zmesi boli konkurencieschopní. Vždy sú tu dobrí, veď pole position tu získali aj pred rokom. My sme nemali všetky potrebné zbrane na zisk pole position, preto som s tretím miestom spokojný.”

McLaren silnie na všetkých typoch okruhov

Ale späť k McLarenu: Ako je možné, že technický Hungaroring monopostu MCL60 tak vyhovuje? Doteraz sme si mysleli, že pre papájové monoposty sú ako stvorené rýchle zákruty, nie tie pomalé… Žeby Woking začal útočiť na všetkých typoch okruhov až do konca roka?

Lando Norris vysvetlil, že Hungaroring v skutočnosti nepovažujú za pomalú trať. “Táto trať je skôr stredne rýchla ako pomalá. V prvej zákrute idete na tretí stupeň, v druhej zákrute ste medzi trojkou a štvorkou, aj šikana sa ide na tretí prevod,” vysvetľoval. “Nie sú to extrémne pomalé zákruty, skôr ich kategorizujeme ako stredne rýchle.”

Pre fanúšikov má aj rýchlu pomôcku, podľa ktorej môžu predpovedať, či tá-ktorá zákruta bude McLarenu vyhovovať. “Čím menší uhol zatočenia volantom, tým lepšie. Keď v rýchlych zákrutách zatáčate menej, tak sme veľmi konkurencieschopní, keď však musíme ostro zatáčať, tak je to najhoršie.”

“Nie sme na tom zle, v kvalifikácii sa vždy vieme dotiahnuť. V nedeľu bude výzvou, či si dokážeme udržať rýchlosť v pomalých úsekoch. Dnes to nebolo zlé, už len to udržať v nedeľu,” podotýka Norris.

Žarty a štarty

Jeho nedeľné vyhliadky však nie sú vôbec zlé. Po kvalifikácii dokonca vtipkoval, že v skutočnosti sú vynikajúce, keďže priamo za ním nebude štartovať istý fínsky pretekár, ktorý sa v roku 2021 rozhodol v prvej zákrute zahrať si bowling a zničil preteky niekoľkým jazdcom vrátane Norrisa.

“Bottas zatiaľ nie je za mnou, takže už len to je dobrý začiatok,” vtipkoval na Bottasov účet. “Ale uvidíme, bude to ťažké. Mercedesy vrátane Lewisa sú dobrí štartéri, takže predbehnúť ich na štarte bude obtiažne. Myslím, že oni sú konzistentne jedni z najlepšie štartujúcich pilotov na rošte.”

Čo však Max Verstappen? Norris podpichol aj súpera z Red Bullu. “Keby Max spravil to isté, čo spravil v Silverstone, bolo by to úžasné. Ono sa to však každý víkend mení. Ja sa musím koncentrovať na svoj dobrý štart, na svoju prácu a potom uvidíme.”