logo F1online.sk

Norrisov hnev zatiaľ nič nezmení, pod červenými vlajkami sa aj naďalej bude môcť prezúvať

Lando Norris
© McLaren
Ladislav Király
Ladislav Király7. 9. 2020

Lando Norris obsadil na Veľkej cene Talianska štvrté miesto, ale spokojný nebol. Nahnevala ho tretia priečka Lanca Strolla, ktorý prezul pneumatiky len jedenkrát, a to počas prerušenia pretekov. De facto teda neabsolvoval žiadnu zastávku v boxoch.

Videli sme viacero rôznych stratégií. Najlepšie to napokon spravil Pierre Gasly, ktorý prezul v 19. kole a hneď na to prišiel problém Kevina Magnussena – podobne šťastní boli napríklad aj Kimi Räikkönen (18. kolo) alebo Charles Leclerc (17. kolo).

Potom nasledovali Lewis Hamilton a Antonio Giovinazzi (20. kolo), ktorých zastávky v boxoch však boli vyhodnotené ako nelegálne; boxová ulička bola totiž zatvorená. Zvyšok poľa teda prezúval v 22. kole a potom v 26. kole, keď boli preteky prerušené a jazdci odpočívali v boxoch.

Pre lepšiu ilustráciu prikladáme nasledujúcu infografiku:

Pirelli Motorsport

Vráťme sa však k meritu problému. „Na pódiu som dnes nebol len preto, lebo Stroll vyťažil zo zastávky v boxoch, ktorú dostal zadarmo,“ hneval sa Norris. „Je to poriadne hlúpe pravidlo. Dostali ju zadarmo a nezaslúžili si to. Podľa mňa by malo byť toto pravidlo zmenené. V boxoch ani nebol a získali tak 24 sekúnd. Aj tak mali mať povinnosť ísť do boxov…“

„Tieto pravidlá týkajúce sa prerušenia pretekov platia už dlho,“ povedal riaditeľ pretekov Michael Masi pre RaceFans. „Niečo takéto sa našťastie nevyskytuje príliš často.“

„Ak sa objavia časti pravidiel, ktoré treba prehodnotiť, spravíme tak na stretnutí Športovej pracovnej skupiny so všetkým športovými riaditeľmi jednotlivých tímov. Počas zvyšnej časti sezóny 2020 sa nič nezmení, ale o budúcnosti sa ešte pobavíme. Poučíme sa a uvidíme, či sa v tomto smere dá niečo zlepšiť,“ dodal Masi.

Súvisiace články