logo F1online.sk

Norris o novom formáte: V prvom tréningu by sa nejazdilo ani na suchu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 7. 2023

McLaren pricestoval do Maďarska na vlne nadšenia z úžasného výsledku v Silverstone. Zdá sa, že na Hungaroringu sa tímu zatiaľ darí nadviazať na dobrú formu z domácich pretekov. Lando Norris skončil v druhom tréningu na druhom mieste, ale s týmto formátom – ani britský mladík z neho nie je nadšený – je ťažké vyvodzovať nejaké zásadné závery.

„Myslím si, že to bol pre nás pozitívny deň. Samozrejme, vzhľadom na priebeh prvého tréningu to bolo zložité. Snažili sme sa niečo naučiť a stihnúť toho čo najviac v druhom tréningu, ale myslím si, že autu už rozumieme dostatočne dobre. V kvalifikačných aj pretekových simuláciách sme cítili dosť veľkú sebadôveru a hneď od začiatku bolo auto dobre vyvážené,“ povedal po skončení piatkového programu Lando Norris.

„Na niektorých veciach určite treba zapracovať, čo by nám mohlo umožniť odomknúť z auta o trochu viac potenciálu, ale celkovo to bol dobrý piatok,“ dodal Lando.

McLarenu táto trať nemá príliš vyhovovať. Nevieme však presne, koľko (a či vôbec) stratí v porovnaní so Silverstone. Norris sa však nesťažuje a je presvedčený, že tím dokáže z maďarského víkendu vyťažiť maximum.

„V pomalých zákrutách sa trápime, ale stále je tu niekoľko dosť rýchlych zákrut, napríklad štvorka, päťka, jedenástka, takže je tu niekoľko miest, na ktorých môžeme zatlačiť a získať čas. Pri pohľade na niektoré ďalšie zákruty je však očividná naša nevýhoda v porovnaní s niektorými súpermi. Celkovo sa však nezdá, že by bol niekto na míle ďaleko. Pole vyzerá celkom vyrovnane, čo pre nás možno nebude jednoduché, ale určite vzrušujúce,“ povedal Norris.

Aj on sa pripojil k jazdcom, ktorým sa príliš nepozdával nový formát s jedenástimi sadami čerstvých pneumatík. „Podľa mňa sme mali šťastie, že pršalo, pretože beztak by sa v prvom tréningu ani nejazdilo. Je to zložité, neviem, som z toho trochu zmätený. Myslím si, že všetci sú k sebe tak blízko, že z toho nikto nedokáže vyťažiť nejakú výhodu. My sme podľa mňa urobili dobré rozhodnutia, takže zatiaľ sme na tom dobre,“ povedal Norris, ktorý akoby chcel povedať ešte niečo, ale nakoniec si to rozmyslel.

Jeho tímový kolega Oscar Piastri toho v piatok odjazdil pomenej, keďže si v druhom tréningu poškodil podlahu a musel dlhé minúty stáť v garáži. Ocitol sa preto na opačnom konci štartovej listiny, ale zdá sa, že mu to príliš nevadí.

„V jedenástej zákrute som bol o trošku širší a poškodenie bolo natoľko vážne, že sme museli pristúpiť k oprave. Chlapci sa vynasnažili, aby vymenili podlahu a vrátili ma na trať ešte na pár kôl,“ povedal po piatku Piastri.

„Myslím si, že sme vyzerali celkom dobre. Bol som spokojný s prvým stintom a aj keď boli moje pretekové simulácie v závere veľmi krátke, tempo vyzerá sľubne. Nebol to zlý deň, samozrejme, rád by som odjazdil viac kôl, ale podľa mňa sme na tom dobre.“

„Lando zajazdil na mäkkých pneumatikách veľmi dobré kolo a vyzeral byť konkurencieschopný aj v pretekových simuláciách. Myslím si, že naše časy vyzerali vcelku porovnateľne, takže sa nemôžem sťažovať,“ dodal Piastri.