logo F1online.sk

Zastaví niekto víťazné ťaženie Red Bullu? Alonso alebo Hamilton, myslí si Hill

Fernando Alonso pred Lewisom Hamiltonom
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 7. 2023

Ovládnuť všetky preteky sezóny sa nepodarilo ani legendárnemu monopostu MP4/4 pod taktovkou Alaina Prosta a Ayrtona Sennu. Red Bull je však na najlepšej možnej ceste tento zdanlivo neuskutočniteľný počin zrealizovať. Tím z Milton Keynes zvíťazil zásluhou Maxa Verstappena a Sergia Péreza už desaťkrát v rade a pokiaľ si uchová výkonnostnú výhodu a do hry nevstúpia neočakávané premenné, zastaviť ho vo víťaznom ťažení bude nesmierne ťažké. Damon Hill je však optimista a verí, že skôr či neskôr rakúskemu celku niekto predsa len rybník vypáli. Ak by mal hádať, ukázal by prstom na Fernanda Alonsa alebo Lewisa Hamiltona.

Red Bull bol naposledy pokorený ešte na minuloročnej Veľkej cene Sao Paula. Odvtedy ťahá dlhokánsku šnúru víťazstiev, ktorú súperi nie a nie prestrihnúť. Nič však netrvá večne a Damon Hill verí, že ani nadvláda „malinovkárov“ nebude. Majster sveta z roku 1996 sa nádeja, že už onedlho zočíme nad najvyšším pódiovým stupienkom aj inú, než len holandskú alebo mexickú vlajku – napríklad takú španielsku či britskú.

Ešte žiadnemu z tímov sa nikdy nepodarilo vyhrať všetky preteky sezóny,“ vyslovil sa Damon Hill pre The Independent. „Red Bull bude síce stále opakovať, že k tomu nedôjde, ale boli by radi, keby sa im to podarilo.“

„Na základe svojich skúseností si dovolím tvrdiť, až ak niekto dokáže v tomto roku zvíťaziť, bude to buď Fernando Alonso, alebo Lewis Hamilton.“ Ak však nezvíťazí ani jeden z tejto dvojice, tak by sa podľa 62-ročného Brita mohol vo všetkých zostávajúcich pretekoch radovať zakaždým Max Verstappen.

„Ak nevyhrá ani jeden z nich, tak pravdupovediac, Max by mohol ovládnuť všetky zvyšné preteky,“ pripustil víťaz dvadsiatich dvoch veľkých cien. „Bol by to neuveriteľný úspech pre neho a rovnako tak aj pre Red Bull a tiež by to prinieslo množstvo napätia do posledných niekoľkých pretekov sezóny.“

Ako povedal bývalý pretekár Williamsu či Jordanu, to, že sa Verstappenovi podarí po zbytok ročníka preťať šachovnicovú vlajku vždy na prvom mieste, je vcelku reálne. Obzvlášť, keď Red Bull aj naďalej pokračuje vo vývoji aktuálneho monopostu a chrlí jedno vylepšenie za druhým.

„Tento víkend prinesieme niekoľko vylepšení, dúfame, že budú fungovať presne tak, ako od nich očakávame,“ vyjadril sa Max Verstappen. „Veríme, že nám pomôžu nájsť extra výkon pre nadchádzajúce preteky.“

„Maďarsko nás poriadne preverí. Je to trať s vysokým prítlakom a relatívne nízkou rýchlosťou v zákrutách, je zábavná a taktiež veľmi technická. Hungaroring je určite jedno z tých miest, na ktoré sa vždy rád vraciam,“ doplnil úradujúci líder šampionátu.  

Súvisiace články