logo F1online.sk

Domenicali: Sankcie za prekročenie rozpočtového stropu by mali byť predovšetkým športové

Po štarte VC Veľkej Británie 2023, Verstappen, Norris
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 7. 2023

Red Bull, ktorý prekročil predvlani rozpočtový strop, obdržal za svoj prehrešok tak peňažný, ako aj športový trest. Zatiaľ čo ten prvý mal na rakúsky celok dopad len minimálny, ten druhý už o niečo málo väčší. Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali aj na základe tejto skutočnosti avizuje, že sankcie budú mať po novom za úlohu potrestať previnilca predovšetkým priamo na trati, a nie ho ochudobniť, ako tomu bolo čiastočne doteraz.

Tím z Milton Keynes vlani vyfasoval za nedodržanie rozpočtového stropu pokutu sedem miliónov dolárov, no čo je podstatnejšie, bol mu skrátený čas, ktorý môže stráviť pri vývoji v aerodynamickom tuneli.

Keďže pokuta Red Bullu očividne neuškodila – hoci podľa všetkého ani obmedzený vývoj – Domenicali sa chce uberať cestou športových trestov a finančné postihy tak trochu odstrčiť do úzadia. Zoznam športových sankcií zahŕňa verejné vyšetrovanie, odpočet majstrovských bodov zo súťaže jednotlivcov alebo Pohára konštruktérov, zákaz štartu na veľkej/veľkých cenách, skrátenie času v aerodynamickom tuneli a zníženie nákladového stropu.

„Chcel by som, aby bol trest za porušenie rozpočtového stropu športový,“ vyjadril sa Domenicali pre Motorsport.com. „Je to niečo, čo veľmi jasne presadzujeme. Existujú síce tri druhy predpisov, ktoré treba rešpektovať – športové, technické a finančné, ale nazdávam sa, že akékoľvek priestupky musia byť potrestané športovými opatreniami. Inou cestou ísť nemôžme.“

Minuloročná kontroverzia týkajúca sa nákladového stropu sa pretiahla až do októbra, kedy Red Bull konečne spoznal svoj trest. Tentokrát by sme verdikty za porušenie [ktoré by sa podľa talianskej verzie Motorsport.com mali vzťahovať až na tri tímy, pozn .red.] mali spoznať o čosi skôr, no ako zdôrazňuje Domenicali, o celej veci rozhoduje Medzinárodná automobilová federácia a kedy sa tak stane, záleží výlučne na nej.

„O všetkom rozhoduje FIA,“ zdôraznil 58-ročný Talian. „Osobne som však federáciu požiadal, aby sa so zverejnením vyšetrovaní vykonaných svojimi zamestnancami poponáhľala. Hovorím to takto verejne len preto, aby sa predišlo akýmkoľvek špekuláciám a komentárom, ktoré nie sú dobré pre nikoho,“ dodal Domenicali.

Súvisiace články