logo F1online.sk

Schumacher by sa po testoch s McLarenom nebránil ďalšej spolupráci

Mick Schumacher
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 7. 2023

Málokto vie, že Mick Schumacher je nielen rezervným jazdcom Mercedesu, ale aj McLarenu. Zatiaľ čo vo farbách celku z Brackley sa na trati premiérovo predstavil už v máji, na príležitosť od papájového tímu si musel počkať o čosi dlhšie. Keďže je však syn sedemnásobného šampióna trpezlivý a ako vieme „trpezlivosť ruže prináša,“ mladý Nemec sa napokon dočkal. V portugalskom Portimau sa posadil za volant MCL35M, pričom dúfa, že nie po prvý a zároveň poslednýkrát.

K mladému „Schumimu“ bol osud pomerne krutý. Po pomerne solídnom dvojročnom pôsobení v Haase si musel hľadať nový angažmán, no žiaľ, o 24-ročného Nemca neprejavil žiadny z ostatných tímov záujem.

Schumachera pod ochranné krídla prichýlil až Toto Wolff a Mercedes, kde sa ujal pozície rezervného pilota. S „efjednotkou“ tak zostal síce v obmedzenom, no predsa len v určitom spojení, ktoré mu prinieslo aspoň možnosť zúčastniť sa niekoľkých testov, na ktorých participoval po prvýkrát ako zástupca „strieborných šípov“ a po druhýkrát ako vyslanec tímu z Wokingu.

„Môj prvý test s McLarenom bol skvelý, odjazdili sme množstvo kôl,“ vyslovil sa na margo cennej skúsenosti Mick Schumacher. „Bolo skutočne fajn zúčastniť sa niečoho takého. McLaren je skvelý tím pozostávajúci zo skvelých ľudí.“

„Celý náš testovací plán sme si prešli vopred, a to ešte v továrni. Snažili sme sa zamerať na veci, o ktorých si myslím, že sú dôležité z hľadiska môjho rozvoja a z hľadiska toho, aby ma tím lepšie spoznal.“

„Bolo dobré zžiť sa s autom, ktoré v roku 2021 vyhralo v Monze.  Bolo skvelé získať vedomosti o tom, ako riadiť toto auto a ako sa s ním rýchlo zosúladiť,“ poznamenal niekdajší víťaz nižšej Formuly 2, pre ktorého príležitosť v Portimau nebola prvou v tejto sezóne a rovnako tak dúfa, že ani poslednou.

„Zúčastnil som sa už testov Pirelli s Mercedesom v Barcelone,“ povedal. „Pred týmito testami som tak už mal čo to za sebou. Čím viac jazdím, tým lepšie. Tento deň bol pre mňa skvelou príležitosťou, ďalšiemu testu s McLarenom by som sa rozhodne nebránil,“ doplnil Schumacher.

Schumacher sa síce ďalších testov s McLarenom možno ešte zúčastní, ale to je nateraz pravdepodobne všetko. V McLarene sú mimoriadne spokojní s dvojicou Norris-Piastri, ktorá sa v Silverstone zaskvela skvelým druhým a štvrtým miestom.

Kde inde by mohol Schumacher potenciálne zakotviť? Spomína sa najmä Williams a nevýrazný Logan Sargeant. Pomerne fádne si počínajú aj jazdci Alfy Romeo. Nateraz je však najpravdepodobnejším variantom ten, že mladý Nemec zostane aj druhý rok po sebe bez sedačky – no nepredbiehajme, veď do konca sezóny je ešte času dosť.