logo F1online.sk

Red Bull si Péreza pre zachovanie pohody v tíme ešte pár rokov ponechá, myslí si Montoya

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 7. 2023

Napriek tomu, že nejeden formulový fanúšik by na mieste Sergia Péreze uvítal po Mexičanových nepresvedčivých výkonoch radšej niekoho iného – trebárs Daniela Ricciarda či Landa Norrisa, Juan Pablo Montoya sa domnieva, že jazdecká zostava Red Bullu zostane v blízkej budúcnosti nezmenená. Rodák z Guadalajary totiž vraj spĺňa to, čo sa od neho v Milton Keynes očakáva a zároveň nedostáva Maxa Verstappen pod zbytočný tlak, čím prispieva k dôležitej pohode v tíme.

Veru tak. Načo meniť niečo, čo funguje? Od Péreza v Red Bulle síce určite očakávajú viac, no vyzerá to tak, že Max Verstappen by tímovú súťaž ovládol aj sám – a to nepreháňame. Na konte Holanďana totiž svieti po desiatich pretekoch úctyhodných 255 bodov, zatiaľ čo v Pohári konštruktérov priebežne druhý Mercedes ich dovedna pozbieral len 203.

Úradujúcemu šampiónovi v prebiehajúcom ročníku vyjde snáď všetko, na čo siahne. Pokiaľ bude rodák z belgického Hasseltu zbierať tituly ako huby po daždi aj naďalej, Red Bull dá svojmu zverencovi prvé-posledné.

Ak to bude znamenať mať jedného pilota o niečo menej konkurencieschopného, čím sa však zachová harmónia v tíme, „malinovkári“ nebudú váhať ani sekundu. Juan Pablo Montoya si myslí, že Red Bull pre zachovanie internej pohody uprednostní Péreza pred – povedzme si úprimne – kvalitnejšími uchádzačmi a predĺži s ním spoluprácu aj po skončení nasledujúceho ročníka.

„V súčasnosti nejestvuje dôvod, pre ktorý by mal byť Pérez nahradený,“ nechal sa počuť rodák z Bogoty pre VegasInsider. „Nie je dôvod riskovať a narušiť tým pohodu v tíme. To, že je Checo tímovým kolegom Maxa, vytvára v tíme skutočne príjemnú atmosféru, nakoľko Max nie je pod žiadnym tlakom.“

„Navyše, raz za čas má Pérez malé záblesky geniality, počas ktorých dokáže Maxa zobudiť a prinútiť ho, aby na to zatlačil. Ich spolupráca funguje momentálne veľmi dobre,“ poznamenal niekdajší pilot Williamsu a McLarenu.

„Možno o pár rokov – dva či tri – bude Red Bull musieť siahnuť po niekom inom, pretože Max bude prechádzať krízou, čo je normálne. Stále bude úžasný, no dôjde k určitej zmene. V tom momente bude Red Bull jednoducho musieť siahnuť po niekom, kto bude hladnejší po úspechoch – čo ocenia aj médiá, pretože milujú zápletky. Pripomína mi to psa hrajúceho sa s kosťou. V každom prípade, ľudí bude tento vývoj udalostí nesmierne zaujímať.“

Po Pérezovom mieste bude azda najväčšmi poškuľovať Daniel Ricciardo, ktorý sa vracia na štartový rošt po polročnej odmlke. V AlphaTauri nahradí Nycka de Vriesa, ktoré Helmut Marko vyprevadil z F1 hádam tým najbrutálnejším možným spôsobom – telefonátom.

Aj keď má Marko renomé poriadneho tvrďasa, ktorý si servítku pred ústa rozhodne nedáva, Montoya sa domnieva, že tak nekoná s cieľom niekoho demotivovať, ale naopak ešte viac navnadiť.

„Helmut sa správa tak, ako sa správe nie preto, lebo ťa chce vyhodiť, ale s cieľom zatlačiť na teba, aby si podal výkon. Snaží sa z teba dostať čo najviac. Netľapká ťa po pleci a nehovorí ti, že si najlepší a že to dokážeš. Namiesto toho ti povie, aby si sa dal dokopy, inak skončíš,“ uzavrel Montoya.