logo F1online.skF1online.sk

Verstappen priznal, že v minulosti zvažoval svoj odchod z Red Bullu

Lando Norris a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2023

Z Maxa Verstappena sa nám priamo pred očami stáva jeden z najúspešnejších jazdcov vo Formule 1. Vďačí za to svojim jazdeckým kvalitám aj bezkonkurenčnému zázemiu, ktoré mu ponúka Red Bull. Dnes si istotne uvedomuje, že bez červených býkov by o takýchto úspechoch mohol iba snívať, no v minulosti nebol stopercentne presvedčený o ich pláne. Miestami vraj uvažoval aj o odchode z rodiny Red Bullu.

Od začiatku Verstappenovej majstrovskej sezóny 2021 dokázal zvíťaziť v 32 z posledných 51 veľkých cien. V Rakúsku zaknihoval piaty triumf v rade a vo Veľkej Británii môže bez výčitiek pomýšľať na to, že svoju šnúru ešte natiahne.

Holanďan má dnes 25 rokov a z jeho rovesníkov sa s ním štatisticky nikto nemôže porovnávať. Niektorí dokonca nezískali ešte ani svoj prvý triumf. Lando Norris sa vyznal, že ho to dosť trápi, keďže do efjednotky vstúpil už v roku 2019.

“Veľmi chcem vyhrať, no cítim, že je to tak ďaleko,” povzdychol si Lando Norris, ktorému zatiaľ víťazné príležitosti utekajú, nuž a kým takto suverénne kraľuje Red Bull, ďalšie ani nemôže očakávať. “Všetci usilovne pracujeme, no keď nemám na dosah ani boje o body, tak ma to stojí veľa energie.”

“Vtedy z toho nič nezískam a bolí to. Keď si pomyslím, že som vo Formule 1 už päť rokov, hovorím si, dopekla! Päť rokov ubehlo veľmi rýchlo. Ani sa nenazdám a bude ich desať,” pokračoval zachmúrený Brit, ktorého slová znejú ako z filmu Vykúpenie z väznice Shawshank. “O desať rokov už nechcem byť v tejto pozícii.”

Max Verstappen má pripravené povzbudivé slová pre svojho kamaráta. Dnes sa mu veľmi darí, no aj on zažil podobné obdobie ako Norris. Pripomenul najmä rok 2018, keď si nespoľahlivý Red Bull podal ruku s ešte menej spoľahlivou Hondou.

Dôležité je však zotrvať vo svojom boji, myslí si Verstappen. “Žiaľ, takáto je niekedy Formula 1. Keby Lando sedel vo víťaznom aute, aj on by pravidelne vyhrával. Tak to skrátka je. Niekedy sa však musíte držať istého procesu, musíte mu veriť. Ľudia vám môžu tvrdiť, že mu veria, ale oni mu musia veriť naozaj. Musíte vidieť, že do tímu prinášate správnych ľudí, aby sa z neho stala víťazná stajňa a všetko do seba zapadlo.”

“Ja som tomu procesu veril. Samozrejme, niekedy ste trochu skeptickí — prichádza nový motorový partner, bude to fungovať? Potom ste však zbadali, s akým odhodlaním sa to snažia rozbehnúť,” zaspomínal si na začiatok spolupráce s Hondou.

Ak Norris verí svojmu tímu a jeho plánu, mal by v tíme zotrvať. Aj jeho však môžu nahlodávať myšlienky, či by to neurýchlil prestupom ku konkurencii. Max Verstappen priznáva, že občas uvažoval rovnako.

“Samozrejme, niekedy som mal pochybnosti. Bude to naozaj fungovať? Neviem,” hovoril si Verstappen. “Niekedy ma pochytila myšlienka, že možno by som mal odísť. Ale na druhej strane vtedy som sa jazdecky dosť rozvíjal.”

Keby bol starší a vyzretejší, možno by toľko neváhal. “Nikdy nezabudnete, kto vás dostal do Formuly 1. Zistil som, že treba byť aj trochu lojálny. Občas si ľudia začnú hovoriť, že na druhej strane kopca je tráva zelenšia, ale väčšinou to neplatí. V takejto situácii si to treba pripomínať,” radí Landovi Norrisovi.

Súvisiace články

Diskusia