logo F1online.sk

Alonso ubezpečuje: Ukážeme toho viac

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala7. 7. 2023

Aston Martin chce na domácej pôde v Silverstone osláviť 110. výročie od založenia značky. Pri tejto príležitosti sme v rámci sprievodného programu videli 110 historických áut Aston Martinu, ku ktorým sa neskôr pridali aj dva formulové monoposty. Od svojich predkov z radov cestovných áut boli oveľa rýchlejšie, a to podľa Fernanda Alonsa ešte ani zďaleka neukázali všetko.

Stajňa zo Silverstone, ktorej sídlo je od okruhu vzdialené doslova len pár stoviek metrov, začala piatkový program v testovacom režime. V prvom tréningu dostali obaja piloti za úlohu nazbierať čo najviac dát. I napriek tomu Alonso skončil štvrtý a Stroll deviaty.

V druhom tréningu už bolo na trati viac gripu. Nastal čas sa do toho poriadne oprieť aj na mäkkej zmesi. Lanceovi Strollovi sa podarilo prekonať bariéru 1:29,000 a skončil šiesty, Fernando Alonso so stratou takmer troch desatín na kolegu uzavrel prvú desiatku.

Aston Martin na domácom okruhu nemá veľké oči, keďže si uvedomuje, že jeho auto vyniká v zákrutách, ktoré vo Veľkej Británii chýbajú. Tých pomalých je tu ako šafranu. I napriek tomu sa návratu na tradičný okruh potešil.

“Bolo to veľmi dobré. Na tomto okruhu vás zaplaví adrenalín, keď sedíte v monoposte F1. Je fajn byť späť. Dnes bolo veľmi veterno, podmienky boli náročné, ale cítim sa dobre, že opäť jazdíme v Silverstone,” vyznal sa Fernando Alonso.

Vzápätí prezradil, ako sa cítil v silverstonských rýchlych zákrutách. “Mal som dobrý pocit. Samozrejme, dnes v noci budeme dáta analyzovať. V tréningoch sme testovali pár vecí, takže ukážeme toho ešte oveľa viac.”

“Avšak, aj počasie zohrá svoju úlohu. V sobotu by mohlo pršať, takže všetko sa môže zmeniť. Musíme byť pripravení,” uvedomuje si dvojnásobný šampión, ktorý nenašiel odpoveď na otázku, prečo bol v piatok tak skvele pripravený Williams, že obsadil pozície, ktoré obyčajne patria Alonsovej stajni. “To je otázka na nich.”

Lance Stroll nezávisle od Fernanda Alonsa poukázal na skvelé tempo Williamsu, ktorý zvykne na rovinkách frustrovať súperov svojou maximálkou. “Naše auto malo fajn rýchlosť. Na pár veciach musíme popracovať. Williams sa zdá byť veľmi rýchly, čo je prekvapenie. Uvidíme, ako to pôjde v sobotu, možno bude úradovať aj počasie.”

Už tradične expresne rýchly rozhovor s kanadským jazdcom na malú chvíľu zakopol aj o Strollove problémy z piatka. Videli sme, že na rovinke si musel pridržiavať ľavé zrkadlo, ktoré mu takmer odletelo.

A okrem toho mal aj jednu boľačku. “Som v pohode, len mi prst trafil jeden kamienok uprostred sekcie Maggots a Becketts. Bolo to dosť bolestivé, ale je to OK,” ubezpečil Stroll. “Áno, budem v poriadku.”

Súvisiace články