logo F1online.sk

Vo Williamse netušia, čo sa v piatok stalo: Nesmieme to pokaziť!

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2023

Zahral Williams na city sponzorom pri svojej 800. veľkej cene? Tento tím sa v tomto roku nedostal príliš do záberov a senzačné výsledky stajne z Grove v piatkových tréningoch vzbudili nadšenie, ale aj nedôveru. Sú dve tretie miesta Alexa Albona odrazom skutočnej výkonnosti monopostu FW45 alebo sa tím snažil upútať pozornosť a vyprázdnil nádrže svojich monopostov?

Podobne ohúriť vo voľných tréningoch nie je také ťažké. Stačí vyprázdniť nádrže, pretože favoriti rozhodne nemienia odhaliť svoje karty už v piatok. Pre Williams je toto 800. veľká cena, navyše na domácej pôde a so špeciálnym lakovaním, takže by bolo ľahké pomyslieť si, že tím na seba chcel iba upútať pozornosť.

Tretie miesto Alexa Albona a piate Logana Sargeanta v druhom tréningu rozhodne vyvolali veľké úsmevy na boxovom múre tohto tradičného tímu. V Montreale nasadil Williams rozsiahle vylepšenia, ktoré mali za cieľ zlepšiť výkonnosť monopostu FW45 vo vysokorýchlostných zákrutách. Vylepšený balík dostal v Silverstone aj Logan Sargeant a obaja piloti rozhodne zanechali v piatkových tréningoch stopu.

Jedna z najväčších otázok teda znie, či to dokáže zopakovať aj v sobotu. Momentálne sa zdá, že tento výsledok ohromil aj mužov na boxovom múre Williamsu, čo najlepšie dokumentoval výraz šéfa Jamesa Vowlesa v priamom prenose.

„Musíme sa pozrieť na dáta a porozumieť tomu,“ povedal prekvapene šéf pre výkonnosť monopostov tímu Dave Robson po skončení piatkových tréningov. „Hovorili sme si, že na tejto trati budeme v lepšej forme aj vďaka vylepšenému balíku. Nemyslím si, že pred týmto podujatím malo auto možnosť ukázať to najlepšie, čo sa v ňom skrýva.“

„V Rakúsku to býva vyrovnané a trať je veľmi krátka, takže aj keď máte dobrú výkonnosť, stačí drobná chyba a spadnete vo výsledkovej listine dolu.“

„V každom prípade to bol pre nás lepší piatok na Silverstone než sme očakávali. Teraz tomu musíme porozumieť. Myslím si, že dôvodom je skrátka rýchlosť v rýchlych zákrutách,“ myslí si Robson.

Nezdá sa, že by Williams urobil v Silverstone niečo inak než na predchádzajúcich podujatiach. Šéf pre výkonnosť však pred sobotou vyslal svojmu tímu jasný odkaz: „Dôležité je skutočne pochopiť, prečo sme na tom boli tak dobre, a uistiť sa, že to pred sobotou nepokazíme!“

Alex Albon sa v priebehu svojho pôsobenia vo Williamse postaral o zopár drobných športových zázrakov (tým posledným bolo siedme miesto v Kanade), ale žeby tento tím bojoval s oboma monopostami v najlepšej desiatke, alebo dokonca ešte vyššie?

„V niektorých ohľadoch to bolo trochu prekvapujúce,“ priznal po piatku Albon. „Nerobili sme nič zvláštne. Bol to skrátka normálny deň a po prekročení cieľovej čiary sme sa objavili v najlepšej trojke! Trochu sa teda škriabeme za ušami.“

„Zároveň však musím povedať, že auto bolo dobré. Vylepšený balík má za sebou dve veľké ceny a minimálne na simulátore sa javí efektívnejší vo vysokorýchlostných zákrutách. Toto je pritom prvýkrát, čo sme ho mohli vyskúšať na rýchlom okruhu. Vyzerá to celkom dobre, ale musíme sa držať pri zemi.“

„Tento víkend silno fúka. Nie je to príjemné a určite je to pre všetkých hrozný pocit, ale pre nás zjavne menej hrozný než pre ostatných,“ dodal Albon.

Spokojný bol aj jeho tímový kolega Logan Sargeant, ktorý na ostatných podujatiach podával trochu nevýrazné výkony. V Silverstone však dostal vylepšený balík aj on a nesklamal. Jeho piate miesto v druhom voľnom tréningu bolo potvrdením veľmi dobrej formy monopostu FW45.

„Prekvapujúco nás niekoľko vecí limitovalo. Myslím si, že všetci sa veľmi trápili so silným vetrom a vysokými teplotami asfaltu. My sme sa možno trápili o trochu menej. Moje auto je rovnaké ako Alexove, takže sa môžeme spoločne posúvať dopredu ako tím. Dúfajme, že budeme mať aj naďalej takéto dobré tempo,“ povedal po skončení piatkových tréningov Sargeant.

„Bol som spokojný s degradáciou pneumatík. Tempo nebolo veľmi vzdialené tomu, čo potrebujem, keďže v porovnaní s Alexom mi stále chýba nejaká rýchlosť v kvalifikačných aj pretekových simuláciách, takže práve na toto sa v noci pozriem a pokúsim sa nájsť niečo pred sobotou,“ dodal Sargeant, ktorý zostal ako obvykle skromný a za dobrý výsledok pred sobotou označil postup do Q2.

Súvisiace články