logo F1online.sk

McLaren tlmí očakávania, ďalšie vylepšenia ho zatiaľ nevystrelili do nebies

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala7. 7. 2023

Tradičný britský tím si postupne razí cestu štartovým poľom. McLaren chce spraviť ďalší krok na domácich pretekoch v Silverstone, a to predstavením druhého balíčka vylepšení za sebou. V tíme sú však stále zdržanliví a upozorňujú, že pred sebou majú ešte veľmi veľa práce.

Landovi Norrisovi sa pred týždňom podarilo dokonale využiť prvý balík vylepšení z pripravovaných troch. Pred posledným stupňom, ktorého sa papájoví dočkajú v Maďarsku, si britský tím doniesol novinky z prostredného balíčka. Nájdeme v ňom nové predné krídlo, nos, mierne upravené zadné závesy a taktiež krídelká v oblasti zadných bŕzd.

V piatok po tréningoch sa však Lando Norris zdržal veľkých osláv. Namiesto toho si treba s inžiniermi sadnúť k jednému stolu a začať sa vŕtať v nazbieraných dátach. “Bol to ťažký deň. Tu nikdy nemáte ľahký deň, komplikuje vám to vietor, hrboľatý okruh, zatiaľ čo sa snažíte správne si nastaviť úroveň prítlaku a podobne. Nešlo to celkom hladko. Posunuli sme sa vpred, ale v aute som sa necítil veľmi sebavedomo. Čaká nás práca.”

Pilotovi McLarenu sa v druhom tréningu nedarilo tak ako jeho tímovému kolegovi. Obsadil až štrnáste miesto so stratou 1,182 sekundy na Maxa Verstappena, pričom Oscar Piastri zaostal o menej ako deväť desatín.

Norris prezradil, že na mäkkej zmesi mal problém ísť až na hranu. “Na tvrdej zmesi na začiatku tréningu som cítil viac sebadôvery ako na softoch. Samozrejme, vtedy som nebol rýchlejší.”

“Keď sme však nasadili mäkké pneumatiky, nemali sme zas o toľko lepšie tempo. Je to trochu mätúce, našu rýchlosť sme na mäkkej zmesi nedokázali preniesť na trať. Pokúsime sa to pochopiť. V prvom tréningu sme pôsobili lepšie ako v druhom. Bolo veternejšie, takže možno to zohralo istú úlohu,” uvažuje miláčik domáceho publika.

V sobotu by sa počasie mohlo zmeniť, čo môže Norrisovi pomôcť. Vzhľadom na piatkovú rýchlosť ani on nebude protestovať, ak nám nebesá premiešajú poradie. Pomohlo by to McLarenu? “Možno, človek nikdy nevie. Povedal by som, že áno. Jazda v daždi ma baví. Ak bude pršať a z tohto dôvodu to bude náročnejšie, tak sa na to teším. Možno nám to výkonnostne pomôže, pretože dnes sme trochu strácali.”

Oscar Piastri si v Silverstone prvýkrát vyskúšal vylepšený monopost, s ktorým sa Lando Norris začal spoznávať už pred týždňom. Mladý Austrálčan si ho pochvaľoval. “Bolo to fajn. Nový balík v podstate naplnil očakávania, ktoré som mal po jazdách na simulátore. Je to povzbudzujúce. Stále však hľadáme ten zlatý stred nastavení, aby sme našli rýchlosť. Je slušná, ale ešte potrebujeme pár vecí doladiť. Celkovo to bol produktívny deň, veľa sme toho vyskúšali.”

McLarenu sa ešte nepodarilo trafiť ideálne nastavenia. To bude úloha na piatkový večer a sobotňajší tretí tréning. “Tento okruh sa dosť líši od Rakúska. Je tu veľa rýchlych zákrut. Momentálne máme trochu problém s vyvážením auta v rýchlych a pomalých zákrutách. Dnes sme vyskúšali pár vecí. Niektoré zafungovali, iné nie, takže uvidíme. Máme však slušnú rýchlosť, v druhom tréningu ani jeden z nás nemal ideálne kvalifikačné kolo. Prvý pokus vyzeral lepšie. Pokúsime sa nájsť viac.”

Bude Piastri v kvalifikácii pomýšľať na tretiu časť? Podľa vlastných slov “rozhodne”. “Williamsy sa dnes zdali byť veľmi rýchle. Možno to boli z ich strany také pompézne stinty,” pousmial sa pri predstave, ako sa domáci tím snaží zalichotiť publiku umelým piatkovým výsledkom.

“Ale bolo to slušné, v oboch tréningoch som skončil v TOP10. Uvidíme. Pred týždňom sme sa hravo dostali do Q3 a dokonca aj so starým autom som sa do nej mohol dostať, keby som sa udržal na trati. Q3 je náš cieľ a v nedeľu to bude treba premeniť,” doplnil.