logo F1online.sk

McLaren sa cez víkend predstaví v striebornom ošatení. Norris: Browna som o to žiadal už roky!

McLaren v striebornej
© McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 7. 2023

McLaren sa v Silverstone vráti k chrómovej striebornej farbe, ktorá bola na monopostoch tímu z Wokingu zastúpená takmer dve dekády. Zaspomína si tak na úspechy Häkkinena či Hamiltona, ktorí sa v striebornom ošatení tešili z majstrovských titulov, a rovnako si tak šplhne aj u jedného zo svojich partnerov, prehliadača Google Chrome, ktorého logo lemuje povrch auta na viacerých miestach.

Napriek tomu, že bude strieborná farba na monoposte MCL60 prítomná, ani zďaleka nebude dominantná. Podvozok auta, bočnice, zadné krídlo či nos budú aj naďalej oranžovo-čierne, chrómovo-striebornou bude ozdobený len kryt motora a predné krídlo.

Aj to je však niečo. Skalných fanúšikov McLarenu čiastočný návrat k striebornej isto poteší – a určite i to, že s celým nápadom vyrukoval Lando Norris, ktorý neustále dobiedzal na Zaka Browna, až sa ten napokon tejto myšlienke podvolil.

„Prišiel som s tým pravdepodobne pred 1300 dňami, respektíve niekedy po mojom príchode do McLarenu,“ uviedol Lando Norris. „Domnievam sa, že som s týmto nápadom prišiel za Brownom už v roku 2018 a bola to zároveň jedna z prvých vecí, ktoré som mu povedal.“

„Ak si správne pamätám, bolo to vtedy, keď mi po prvýkrát ukázal lakovanie pre rok 2019. Oveľa vážnejším hlasom, než obvykle, sa ma spýtal: ´Hej kámo, čo by si chcel zmeniť na výzore auta? Čo by si na ňom zmenil?´ A ja som mu povedal: ´Všetko.´“

Norris to odôvodnil tým, že práve vzhľad strieborných McLarenov bol jedným z dôvodov, prečo začal sledovať F1. Keď po rokoch zočil v historickej časti továrne, v ktorej sú vystavené všakovaké monoposty, tie spred pätnástich či dvadsiatich rokov, ihneď mu opätovne učarovali a v hlave mu skrsla myšlienka, že by bolo obdobne sfarbené autá vidieť na trati fajn aj dnes.

„Keď som sa prechádzal historickou časťou továrne, uvedomil som si, že aj keď milujem biele a žiarivo oranžové lakovanie, ktoré je úžasné, tak v súčasnosti neexistuje monopost, ktorý by sa farebne ponášal na niekdajší Vodafone McLaren Mercedes – na ktorom som kedysi vyrastal a zamiloval sa doň. Bol jednou z mojich inšpirácií na to stať sa pretekárom Formuly 1.”

„Predtým som sa väčšmi venoval MotoGP, motorkám, motokrosu a štvorkolkám – na začiatku som miloval najmä tieto veci. O pretekaní som toho veľa nevedel a F1 som začal sledovať až za čias Lewisa a Fernanda, keď jazdili bok po boku v rovnakom tíme. Sledovať ich bolo niečo, do čoho som sa naozaj zamiloval.“

Norris otravoval Browna so svojou požiadavkou rok čo rok, až nakoniec uspel. „Pripomínal som mu to každý rok, v snahe vrátiť sa v súvislosti s lakovaním trochu do minulosti. Viem, že to je len na jedny preteky, no bude fajn vidieť niečo, čo ma v určitých ohľadoch dostalo do Formuly 1 – obzvlášť s vedomím, že McLaren bol so strieborným lakovaním veľmi úspešný, veď Lewis vtedy vyhral svoj prvý titul,“ dodal Norris.