logo F1online.sk

Aston Martin s protestom uspel, komisári rozdali ďalších 100 trestných sekúnd

Po štarte VC Rakúska 2023
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2023

Výsledky Veľkej ceny Rakúska sa budú meniť. Komisári po vyčerpávajúcom kontrolovaní 1200 náhlasených výjazdov mimo trať našli ďalšie porušenia pravidiel a ôsmim jazdcom, ktorí spolu utŕžia až 100 trestných sekúnd.

Komisári vo svojej správe z vyšetrovania vysvetlili aj spôsob, akým udeľovali dodatočné penalizácie po udelení čierno-bielej vlajky, teda poslednom varovaní. Za štyri prekročenia bielej čiary dostáva pilot penalizáciu piatich sekúnd, za päť prehreškov ďalší desaťsekundový trest.

Následne sa počítadlo vynuluje, teda pilot je opäť na nule. Aby dostal ďalší trest, musí prekročiť bielu čiaru opäť štyrikrát. Ak to zopakuje ešte raz, nasleduje +10 sekúnd a počítadlo sa opäť nuluje.

  • 1. porušenie
  • 2. porušenie
  • 3. porušenie: čierno-biela vlajka
  • 4. porušenie: +5 sekúnd
  • 5. porušenie: +10 sekúnd a vynulovanie počítadla

Čo to znamená po prepočítaní? Najviac dodatočných trestných sekúnd si pripíše Esteban Ocon (30), ktorému to však nemusí prekážať. Keďže neskončil na bodoch, ani o žiadne nepríde.

Carlos Sainz však spadne zo štvrtého miesta na šieste, teda Norris s Alonsom si o jednu pozíciu polepšia. Lewis Hamilton sa zaradí za Russella na ôsme miesto a Gasly získa posledný bod za desiatu priečku. Lance Stroll sa posunie o pozíciu vyššie.

Prehľad dodatočných trestov:

  • Carlos Sainz – 10 sekúnd
  • Lewis Hamilton – 10 sekúnd
  • Pierre Gasly – 10 sekúnd
  • Alex Albon – 10 sekúnd
  • Esteban Ocon – 30 sekúnd
  • Logan Sargeant – 10 sekúnd
  • Nyck de Vries – 15 sekúnd
  • Júki Cunoda – 5 sekúnd

Konečné výsledky Veľkej ceny Rakúska vyzerajú nasledovne:

Možno vás ešte bude zaujímať, koľko prekročení bielej čiary si riaditeľstvo pretekov spočiatku nevšimlo. V nasledujúcej tabuľke uvádzame počiatočné a konečné počty. Najúspešnejšie sa trestom vyhýbal Esteban Ocon, ale aj jeho pravidlá dostihli.

Priebeh vyšetrovania

FIA určila čas vypočúvania na 18:30, no spočiatku neinformovala, čoho sa vlastne bude týkať. Až po pár minútach zverejnila ďalšie detaily protestu Aston Martinu.

“Protest tvrdí, že niekoľko áut nebolo penalizovaných za porušenie článku 33.3 Športových pravidiel,” priblížila štvorica komisárov, ktorá zároveň požiadala riaditeľstvo pretekov o sumár všetkých zmazaných časov a udelených trestov.

Na viac detailov stále čakáme, no podľa nášho rýchleho prieskumu správ z riaditeľstva pretekov mala FIA udeliť desaťsekundovú penalizáciu nielen Júkimu Cunodovi, ale aj Pierreovi Gaslymu.

O 16:07 sme totiž od FIA dostali informáciu, že komisári udeľujú Júkimu Cunodovi desaťsekundový trest za to, že limity trate porušil dovedna sedemkrát (neskôr sa prehrešil ešte raz).

Niečo tu však nehrá: Ak si prejdete všetky správy riaditeľstva pretekov, zistíte, že aj Pierreovi Gaslymu vytkli sedem porušení pravidiel ohľadom bielych čiar. Prečo teda Francúz nedostal trest? Je možné, že práve táto otázka bude zaujímať Aston Martin: Lance Stroll totiž dorazil do cieľa za Gaslym, a to so stratou len 1,4 sekundy. Prípadný trest by mu pomohol získať deviate miesto.

Aktualizované (19:20): Pierre Gasly napokon porušil traťové limity len šesťkrát, takže Aston Martin bude musieť nájsť niečo iné. Ukázalo sa, že jeden zo zápisov (15:41) bol o 15:48 zduplikovaný. Čakáme ešte na potvrdenie, o akú chybu v systéme šlo — či o skutočný duplikát, alebo sa Gasly previnil opäť a chybné sú údaje v druhej správe.

  • 15:47:14 – Monopost 10 (GAS) zmazaný čas 1:10,670 — traťové limity v 10. zákrute 28. kola (o 15:38:27)
  • 15:41:31 – Monopost 10 (GAS) zmazaný čas 1:10,670 — traťové limity v 10. zákrute 28. kola (o 15:38:27)

Aktualizované (19:35): FIA informuje o tom, že počas pretekov muselo riaditeľstvo pretekov skontrolovať 1200 (!) nahlásení potenciálneho opustenia trate. Výsledky vraj budú aktualizované po kompletnej kontrole všetkých prejazdov. FIA zároveň odporučí Red Bull Ringu, aby v zákrutách 9 a 10 vybudoval štrkové zóny.

Aktualizované (19:58): FIA uznala protest Aston Martinu. Opakovaná kontrola prejazdov ukázala, že informácie o niekoľkých prekročeniach limitov trate sa nedostali až ku komisárom, ktorí oficiálne udeľujú tresty. FIA zverejní finálne poradie VC Rakúska, ktoré bude zahŕňať všetky tresty.