logo F1online.sk

Hülkenberg nemá dôvod na nespokojnosť: Tri body sme neočakávali

Nico Hülkenberg
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 7. 2023

Aj keď by sa to nerátalo do štatistík, Nico Hülkenberg nebol v Rakúsku vôbec ďaleko od ukončenia svojho prekliatia. Nemecký pretekár siahal na Red Bull Ringu na pódiové priečky – samozrejme, do historických štatistík by sa mu to nerátalo ako pódium –, a to dokonca dvakrát. Najprv v úvode šprintu držal dlho druhé miesto, potom na slikoch stíhal celé pole, ale napokon mu to nestačilo. Nebol však vôbec ďaleko.

Keď sa slabina premení na veľkú výhodu. Dobre vieme, že Haas je v pretekovom tempe príšerný, ale v rakúskom daždi nebola schopnosť rýchlo zahriať pneumatiky vôbec nevýhodou. Nico v úvode prekĺzol na druhé miesto a dosť dlho si držal Sergia Péreza od tela.

Trať však postupne osychala a bolo jasné, že je len otázkou času, než sa Haas začne prepadať. Zadné pneumatiky na Hülkenbergovom monoposte neudržali dostatočnú výkonnosť a Nico spadol za Péreza, Sainza aj Strolla. To bol správny čas prezuť na sliky.

Hulk sa po prezutí vrhol do útoku a predviedol ďalší fantastický výkon, čo podčiarkol aj ziskom najrýchlejšieho kola, ale stačilo to „len“ na šieste miesto. Zaujímavé je, že v čase svojej zastávky sa nachádzal medzi pilotmi Aston Martinu a do cieľa prišiel so stratou jednej sekundy na Fernanda Alonsa, pričom bol v poslednom kole o takmer sedem sekúnd rýchlejší než dvojnásobný majster sveta. Hulkovi tak chýbalo jediné kolo a vyzrel by možno aj na tretieho Carlosa Sainza.

„V prvom rade som spokojný, pretože si myslím, že zisk troch bodov v šprinte sme naozaj neočakávali, takže podľa mňa to bol pozitívny deň,“ povedal po skončení šprintu Nico Hülkenberg.

„Intermediálky mi začali odchádzať a cítil som, že už sa o nich nemôžem oprieť. Moje časy klesali rýchlejšie než u ostatných jazdcov. Trať bola dostatočne suchá na sliky, takže sme si zvolili túto možnosť, keďže v tom čase to nevyzeralo, že začne opäť pršať,“ dodal Hulk.

Jeho tímový kolega Kevin Magnussen opäť doplatil na nevydarenú kvalifikáciu. Počas šprintu sa viackrát dostal do záberov, ale jeho Haas skutočne nemal výkonnosť, aby vyzval Mercedesy či Ferrari. Dánsky pretekár zastavil v rovnakom čase ako jeho tímový kolega, ale skončil až štrnásty, čo je jednoznačným znakom toho, že Magnussen musí zapracovať na svojich kvalifikáciách, ak chce s Haasom aspoň príležitostne zbierať body.

„Som sklamaný, ale dal som do toho absolútne všetko. Skrátka som nemal tempo, ani po prezutí na stredne tvrdé pneumatiky som necítil, že mám dostatočnú rýchlosť. Musíme sa pokúsiť to pochopiť a hlavne nájsť nejaké tempo,“ povedal po sobote Magnussen.

„Potrebujem sa pozrieť, koľko sme strácali, rovnako čo všetko sa v šprinte stalo. V kokpite som mal pocit, že sa len a len prepadávam. Bojoval som s Mercedesmi a McLarenom, ktorí sú, samozrejme, rýchli, takže sa to dalo očakávať. Pozriem sa aj na preteky môjho tímového kolegu, ktorý bol zjavne rýchlejší než ja. Som sklamaný a musím zistiť, ako sa môžem zlepšiť,“ dodal Magnussen.