logo F1online.sk

Racing Point sťahuje svoje odvolanie

Autá v Parc fermé – Pérez, Stroll, Norris
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2020

Horúčka okolo porušenia pravidiel zo strany Racing Pointu pomaly ustupuje. Z Racing Pointu sa v nedeľu stal predposledný tím, ktorý oficiálne potvrdil, že svoje odvolanie stiahne. V hre tak už zostáva len Ferrari.

Vypočutie na Odvolacom súde FIA sa odhadovalo zhruba na polovicu septembra, no ako už Christian Horner s Totom Wolffom dopredu predpovedali, možno to napokon ani nebude nutné. Racing Point sa zmieril s pokutou vo výške 400-tisíc eur a stratou pätnástich bodov v Pohári konštruktérov, hoci vedenie tímu nástojčivo trvalo na tom, že žiadne pravidlá počas vývoja neporušili a chcú očistiť svoje meno.

Napokon podľa budúceho Aston Martinu tímy pripustili, že pravidlá neboli napísané dostatočne jasne. “Vítame toto rozhodnutie, s ktorým súhlasili všetky tímy,” píše Racing Point vo svojom stanovisku. “Sme potešení, že FIA poskytla tak potrebné objasnenie pravidiel ohľadom súčiastok, ktoré sú na zozname (súčiastok, ktoré si každý tím musí navrhnúť a vyrobiť sám, pozn. red.), a ktoré na ňom nie sú. Komisári a všetky zúčastnené strany v odvolacom procese uznali, že v pravidlách chýbala jednoznačnosť, a že sme ich neporušili zámerne.”

FIA už po prvom verdikte jasne dala najavo svoj zámer zakázať kopírovanie celých monopostov tak, ako to pred sezónou 2020 spravil Racing Point. V nedeľu sa okrem toho tímy dohodli na tom, že od nasledujúcej sezóny bude zakázané aj reverzné inžinierstvo.

V nových pravidlách, ktoré by mala FIA predstaviť v najbližšej dobe, bude špecifikovaná množina súčiastok, ktoré bude môcť nasadzovať len jeden tím. Súčiastky na tomto zozname nebude povolené kopírovať s použitím moderných technológií. Zakázané bude použitie softvéru, ktorý z fotografií dokáže vytvoriť 3D modely, a rovnako tak 3D kamery či skenovanie áut súperov. Na presné znenie si ale ešte musíme počkať.

“Teraz, keď je už táto nejednoznačnosť ohľadom pravidiel urovnaná, rozhodli sme sa stiahnuť naše odvolanie v prospech širších záujmov tohto športu,” pokračuje Racing Point. “Tento problém rozptyľoval nás aj ostatné tímy. Teraz sa každý môže vrátiť späť k tomu, na čo sme tu: k tvrdému pretekaniu a prinášaniu vzrušenia a zábavy pre milióny formulových fanúšikov po celom svete.”