logo F1online.sk

Norris sa teší, že s novým tímovým kolegom si rýchlo vybudoval „dôveru a rešpekt“

Oscar Piastri a Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 6. 2023

Britský pretekár Lando Norris má po Carlosovi Sainzovi a Danielovi Ricciardovi tretieho tímového kolegu. Prvýkrát vo svojej kariére je v McLarene tým skúsenejším z dvojice pilotov. Po dvoch rokoch Ricciardových problémov sprevádzali angažovanie Oscara Piastriho určité pochybnosti. Aj keď Norris v internom porovnaní vedie, zatiaľ to nevyzerá, že by austrálsky mladík mal podobné problémy ako jeho krajan.

Norris sa vlani viackrát trochu neokrôchane vyjadril na adresu trápiaceho sa tímového kolegu, ktorého vraj nemal dôvod ľutovať. Aj keď nepovedal nič nevhodné, vyvolalo to určité otázky, aký je Lando ako tímový kolega a či bude Piastrimu nápomocný.

Prvá tretina sezóny 2023 však nepriniesla ani náznak pochybností. Zdá sa, že Norris si s tichým, ale veľmi rýchlym, Piastrim dobre sadol a tím nemá dôvod na nespokojnosť. Jazdecká dvojica je v súčasnosti možno najmenším problémom McLarenu.

„Všetko je v úplnom poriadku,“ zhodnotil svoj vzťah s novým tímovým kolegom Norris. „Je to úplne normálny chalan. Stojí nohami pevne na zemi a nemá žiadne veľké ego. Skrátka normálny chalan. Vychádzame spolu veľmi dobre. Je to veľmi kvalitný pretekár, konkurencieschopný a dobrý tímový kolega.“

„Myslím si, že sme si už vybudovali poriadnu dávku vzájomnej dôvery a rešpektu,“ dodal Norris.

Piastri prichádzal do Formuly 1 so statusom juniorského supertalentu. V nižších sériách povyhrával prakticky všetko, čo sa dalo – a veľmi rýchlo. Norris si však už stihol vybudovať status hviezdy na samom vrchole motoristického športu, preto ich vzájomné porovnanie a spolupráca lákali pred štartom sezóny pozornosť zasvätených.

„Je v najlepšom záujme nás oboch pomôcť tímu. Až keď spolu bojujete o prvé a druhé miesto v pretekoch, potom sa situácia diametrálne zmení,“ hovorí Norris.

„Dnes však vôbec nezáleží, či niektorý z nás finišuje na pätnástom alebo šestnástom mieste. Podľa mňa som dobrý tímový kolega. Preferujem budovanie dobrých vzťahov s jazdcom na druhej strane garáže. Vždy sa snažím, aby to celé fungovalo lepšie,“ odpovedal Norris na otázku, či sa považuje za dobrého tímového hráča.